Advent u tunelu Grič

0

U sklopu “Adventa u Zagrebu” posjetiteljima se pruža prilika obići događanje nazvano “Advent u tunelu”, a riječ je o multimedijalnom projektu smještenom u tunelu ispod Gornjeg grada.

“Tko o čemu, Zagrepčani o tunelima”, mogli bi reći. Ako u razgovoru s nekim Purgerom načnete tu temu, budite sigurni da ćete čuti priču o “tajnom gradu ispod Grada”, o mreži tunela od kojih su neki još iz srednjeg vijeka, “pa i Zagorka ih spominje”, a drugi su puno mlađi… No, znate kako kažu: “Gdje ima dima, ima i vatre”, a tako vam je i s tim pričama i legendama o tajnim tunelima. Neki od njih stvarno i postoje, ali jedno je sigurno – od svih je za javnost otvoren samo jedan, Grički tunel.

Tunel Grič je projektiran 1943. a dovršen 1945. i proteže se u dužini od 350 metara od Mesničke do Radićeve, s 3 dodatna izlaza na Ilicu i jednim u Tomićevu ulicu. U njemu je za vrijeme II. svj. rata bilo planirano sklonište, ali postojala je ideja da se ovaj tunel spoji s još jednim koji je trebao ići ispod Rokovog perivoja i da tuda ide automobilski promet, no do realizacije toga nikada nije došlo.

Poslije II. svj. rata je bilo ideja da se tunel iskoristi kao garaža ili kao atomsko sklonište, ali ni od toga ništa. Tunel je zatvoren na zahtjev ondašnje milicije jer su se u njemu okupljale skitnice. Ponovo se počeo koristiti tek početkom Domovinskog rata kao sklonište, a 1993. je u njemu održan prvi veliki rave party u Hrvatskoj “Under City Rave”. Poslije završetka Domovinskog rata u njemu je održano još nekoliko priredbi da bi 2009. bilo odlučeno kako se u tunelu treba otvoriti Muzej dodira, no ni ta ideja nije zaživjela. Ipak, tunel je obnovljen, uređen i 2016. otvoren za posjetioce.

Već prošle godine za Advent tunel Grič je bio dio zagrebačke pozornice ugostivši brojne glazbenike. Ove godine u njemu će se održati dva događanja: “Sjećanja” (od 3. do 17. prosinca) koja prikazuje ulicu Gornjeg grada iz doba Charlesa Dickensa i “Želja” (od 19. prosinca do 7. siječnja) koja bi možda mogla odgovoriti na pitanje koliko su velike božićne želje.

Da Vam približno dočaramo kako ovih dana izgleda u tunelu Grič, naš fotoreporter Zdravko Turkulin prošetao kroz njega i za Vas snimio ove fotografije.

A. Olujić

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime