Četvrtak , ožujak 22 2018
Početna / Kolumna / I to nije sve, ako nazovete odmah…

I to nije sve, ako nazovete odmah…

Sveprisutni spasitelji novije Hrvatske najčešće predstavljeni „uvaženim“ Batinićem neumorno ponavljaju zasluge svog konvertitstva kojim su „spasili“ Hrvatsku. Još kad se ukaže i potpredsjednik Štromar, poznat što je od njegovog imena nastala najnovija izvedenica „štromarenje“ kao riječ koja pojačava izraz „kokošarenje“, pa nas ushićeno izvijeste da se na čelo vraća emotivni Vrdoljak koji je u naletu emocija nedavno dao ostavku na to mjesto. Da li je na splašnjavanje Vrdoljakovih „emocija“ u tih nekoliko mjeseci i koliko utjecao potpisani ugovor PPD-a s ruskim Gazpromom možemo samo nagađati, kao i mogućnost da se umjesto „loših“ danskih razdjelnika ugrade „bolji“ bjeloruski. Nema veze, bitno je da je „sve pod kontrolom“ kako kaže Premijer čas trljajući, čas šireći ruke, istovremeno mudro izdižući obrve uz kolutanje očima i krivljenju ćuba.

Da je sve pod kontrolom“ govori i činjenica da su glasovanje o povjerenju Vladi izbjegli svi „uvaženi“ zastupnisi HSS-a na čelu s svojim predsjednikom Beljakom. Kaže Beljak da im se drijemalo pa su šmugnuli u mrak, a i glasovanje je bilo izvjesno pa čemu gubiti dragocjeno vrijeme. Da Beljak voli mrak priča se a da ga, baš, vole i svi ostali članovi njegove stranke e to nismo imali ni u primisli. Jasno je da je Beljak u pravu što se tiče izvjesnosti glasovanja znajući da, ako zafali, i netko iz redova SDP-a će podići ruku Plenkoviću u korist. Lijepo se sve istrgovalo u tih desetak dana „neizvjesnosti“ pa s kim bi i čim oni onda i jurišali u vlast?

Da su oporbenjaci slučajno znali ono što je Pernar dao do znanja vjerojatno se ne bi tako neozbiljno i komotno zajebavali na račun povjerenja Vladi. Siguran sam da bi sto posto dobili Jandrokovića na svoju stranu samo da je Maras znao nabrojati više od dva, za razliku od Pernara koji, iz cuga, nabroja svu četvoricu kojima je Njonjo virio. A kud Njonjo odmah bi poslovično i po navici poskočio i Šišmiš, pa Furio iz potpredsjedničke solidarnosti i eto cirkusa, pade Vlada samo tako.

Kako je sve ostalo stameno i čvrsto i „pod kontrolom“ ipak pomnije analizirajući naprijed rečeno jasno je da se nazire jedna vrlo perspektivna koalicija. Isto mi, nekako, dišu, iako svaki na svoj način, gospoda “Pajser” i “Razdjelnik”. Koalicija ovog sastava zvala bi se, inspirativno, PARA!

Viđenije mjesto, u svakom slučaju, u ovoj koaliciji ne bi pripalo spomenutom Batiniću. Izmorenog pogleda, glasa punog patetike danas je novinarku jedne televizije ubjeđivao „kako se mladi vraćaju u Hrvatsku i da je to vidio vlastitim očima i to upravo zahvaljući njemu“. Dok je brisao naočale novinarka je zbrisala zajedno s ekipom brže nego onaj HTV-ovac što je jurio za Todorićem po mračnim londonskim ulicama. Stavivši naočale začuđeno se je osvrtao zaključivši vjerojatno da je ekipa pobjegla u Hrvatsku. Razumijem čovjeka. Zagorac. A i susjed mu povratnik iz Njemačke razočaran narazumnim Švabama koji ne shvaćaju da se Martinje slavi do Vincekova, a Vincekovo do Pepelnice.

Predsjedničin krik da je u „Hrvatskoj izvanredno stanje“ upućen iz Slavonije pokazao je da je premijer u pravu kada kaže da je „sve pod kontrolom“. Protrljao je pa raširio zaštitnički ruke, podigao obrve, napućio usta, zakolutao okicama i poslao netom spašenu ministricu Murganić pred „lavove“ javnosti. Odloživši košaru s grincajgom, jajcima i nekoliko strukova poriluka dotapkala je do govornice u pratnji nekog mladca te objavila Hrvatski demografski spas. Mladac iza leđa joj je stalno diskretno šaptao što će reći da samo utopistički novinari koji su, kao, nešto zapisivali to nisu vidjeli. Predsjedničin krik utišan je u trenu. Od 1. srpnja iduće godine biti će para u izobilju za izgradnju vrtića, zapošljavanje teta u istim tim vrtićima i “suve love” u vidu dječjeg dodatka.

I to nije sve, ako nazovete odmah kazati ćemo vam da je do 1. srpnja još 8 mjeseci.

Najviđeniji Hrvatski demografi (osim guvernera HNB) odmah su najrevnijim televizijama obznanili da su već umorni od ukazivanja da ovakav tip i pokušaj spašavanja katastrofalne demografske situacije u Hrvatskoj nema veze s demografijom, već je to socijalno-populistički potez koji sigurno neće utjecati na popravljanje i poboljšanje situacije. Tako je to kada se demografijom bave violinisti a ne vrhunski stručnjaci poput dr. Šterca ili dr. Akrapa.

Da je „Zlatna dolina“ s gradom Požegom u sredini zaista „zlatna“ to znamo odavno. Zlatila se je ta prelijepa dolina plodovima rada ruku čovječjih stoljećima. Da se u njoj i dalje „zlati“ ali na neke druge načine malo, malo pa saznamo na marginama novina i portala. Te gradonačelnik nalupao nekog tamo, kako reče, piskarala, pa župan poslao u bolnicu vlastitu suprugu koja se rastužila na nekoliko njegovih „generalskih šamara“, pa onaj njihov „uvaženi“ drmnuo poveliki poticaj iz djela kojeg je, možda, pokušao podmititi novinare da ne pišu o njegovim „biznisima“, pa šef policije razbio kockarnicu. E pa nije tamo sve tako ima i lijepih stvari. Neki dan, eto zaposliše jednu gospoju u Požeškom kazalištu na mjesto voditelja scene. To da je ista prije dvije godine s istog mjesta dobila otpremninu je prihvatljivo. Žena potrošila pa idemo opet ispočetka, bar mi u Sisku znamo kako to ide. Malo je samo čudno što kazalište nema niti jednog glumca a od 8 zaposlenih polovina je scenskih radnika. Ma nije bitno, bitno je da je igrokaz kao i vodoinstalater na čelu Gradske knjižnice u Slunju. Ma neka se netko usudi kazati „da nije dobar“ i da nije „sve pod kontrolom“,

Marjan Gašljević

 

Moglo bi vas zanimati

Rođen na prvi dan proljeća

Na današnji dan, 1913. godine, rodio se u Lukovdolu Ivan Kovačić. Djetinstvo je proveo u …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *