Ispred teatra Boljšoj

0

U cijeloj zemlji je oglašena opća opasnost. Agrokor je u gov…, htio sam reći dugovima, do grla. U pitanju su radna mjesta zaposlenika u koncernu, ali i ona u firmama koje su Agrokorovi dobavljači. Ako padne div povući će i patuljke sa sobom.

Dugovanje najvećeg hrvatskog koncerna s oko 60 tisuća zaposlenih je prema pisanjima medija 3,4 milijarde eura, a od toga ruskim bankama Sberbank i VTB koje su mu najveći kreditori 1,3 milijarde eura. I dok se naši pametnjakovići hvataju za glavu i ispaljuju izjave tipa “Agrokor je prevelik da bi propao”, “zabrinuti smo za domaće dobavljače”, “zbog velikog broja zaposlenih mora se uključiti država”, “Agrokor je za hrvatsko gospodarstvo puno važniji od INE”, “najbitnije je spasiti i konsolidirati kompaniju”…, Rusi laganini daju Agrokoru novi kredit od 300 milijuna eura, ali umjesto Todoriću na ruke novac ide direktno vjerovnicima. Povjerenje je dobra stvar ali kontrola je još bolja – rekao je netko a sjetiti ću se i tko… Ah, pa da, tovariš Staljin. Slučajnost?!

Ali zbilja, što će biti s kompanijom koja ima kredita k’o Grčka? Hoće li Plenković, kao nedavno na Badnjak, izaći pred novinare i objaviti da će Hrvatska otkupiti Agrokor. Da su još bar malo pričekali moglo je to biti prigodno na Veliki petak. Živo me zanima što bi mogli otkupljivati za Veliku Gospu, a ima i drugih praznika.

Oprostite, malo su mi pobjegle misli. Dakle da se vratimo na temu. Svakom prvašiću je jasno da ako dođe do bankrota tolike kompanije svi u lancu vjerovnik – dužnik gube. Netko više, netko manje a netko će izgubiti i gaće. Teško je vjerovati da Hrvatska država može biti spasilac Agrokora. Sigurno bi bilo najbolje da takva kompanija ostane u hrvatskim rukama, ali sama država je već prezadužena, a ekonomski stručnjaci još od lani upozoravaju da slijedeće godine dospijevaju na naplatu velike obveze po kreditima. Novo zaduživanje da bi se spasila kompanija koja očigledno ne radi dobro kada si je dozvolila da dođe pred zid, – ne znam tko bi im ga odobrio? Možda Rusi!

U medijima se pojavila jedna zanimljiva naslovnica: “Postoji opcija da Rusi od Todorića kupe koncern za 1 kunu”. Ako je tako, mi u Sisku imamo iskustva s prodajom Rusima nečega za 1 kunu pa bi možda mogli da uletimo u pregovaračku ekipu, kao savjetnici na pr.. Zašto ne bi netko odavde nešto ušićario na poslovima s Rusima.

Što možemo očekivati u budućnosti? Možda u Konzumu bude jeftine votke, ukiseljenog sleđa, na pultu toplih obroka čekati će nas boršč i okroška, a za djecu će biti kvasa da ga piju do mile volje dok se igraju s babuškama. I dok flaše votke zveckaju u košarici a mi stojimo u redu na blagajni možemo lagano pjevati:

Калинка, калинка, калинка моя!
В саду ягода малинка, малинка моя!

Ах, под сосною, под зеленою,
Спать положите вы меня!
Ай-люли, люли, ай-люли,
Спать положите вы меня.

Jedino se nadam da dok pjevamo nećemo brojati kopjejke u novčaniku.

PS: Nisam zaboravio na kavijar, samo što on uvijek završava na nekom drugom mjestu gdje se ne broje kopjejke.

A. Olujić

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.