Kada dođe takav dan…

0

Znate one dane kada čovjek požali što nije ostao u krevetu? E pa meni je jučer bio taj dan, s tom razlikom što sam požalio jer naša politička elita nije ostala u krevetu. Ovako, htio ne htio, čovjek jednostavno nije mogao izbjeći da ga ne zapljusne val saborskih podjebavanja (oprostite na izrazu ali zaista ne postoji drugi izraz za viđeno) kojima su se zastupnici međusobno častili cijeli dan.

I to je kao bila sjednica Sabora na kojoj se trebalo odlučivati o nepovjerenju premijeru Plenkoviću, onome istom koji je prije dva dana saborsku raspravu nazvao “dno dna”. Na žalost, ova njegova konstatacija stoji, uz opasku da je i on dio te iste “političke elite” koju je počastio biranim izrazom.

Svjedočili smo jednom pokušaju svrgavanja premijera unaprijed osuđenom na propast. Naizgled tanka većina koju on ima u Saboru je zahvaljujući osobnim interesima pojedinaca toliko stabilna kao da ima u najmanju ruku dvotrećinsku većinu, jer apsolutno nikome ne odgovara kriza vlasti koja bi rezultirala novim izborima. Naime, teško je vjerovati da bi popriličan broj današnjih zastupnika na njima ponovo ugrabio saborsku fotelju, stoga ti isti grčevito drže svoje pozicije. A najžalosnije je to što se ovo odnosi i na one na vlasti i one u oporbi. Stoga je i cijela predstava bila samo nemušti pokušaj kakvog takvog profiliranja pojedinaca pred svojim stranačkim kolegama i biračkim tijelom.

Jučer je nes(p)retni Bernardić umjesto da prezentira sebe kao ozbiljnog čelnika ozbiljne stranke koji bi na eventualnim novim izborima bio kandidat za novog premijera samo učvrstio Plenkovićevu poziciju, jer bez obzira na opće nezadovoljstvo građana radom Vlade i premijera na novim bi izborima opet (na žalost) bili suočeni s biranjem “manjeg zla”. Pošto Bernardić u takvoj utakmici protiv Plenkovića nema nikakve šanse, a u ovom trenutku trećeg ozbiljnog kandidata za mjesto šefa Vlade nema, mislim da nakon “eksperimenta Orešković” nećemo doživjeti još jedan takav, potpuno je jasno kako nema smisla bacati novce na nove izbore.

Mislim da bi Beri bilo najpametnije ostaviti saborsku fotelju praznu i krenuti na teren, od jedne do druge gradske i seoske podružnice SDP-a, učvršćivati svoju poziciju u stranci poput Karamarka nekoć. Trpio bi doduše kritike svojih protivnika radi odsustva iz Sabora, ali ne bi sebe dovodio u situaciju da malo-malo uprska stvar svojim istupima. Bero drž’ se one: pametniji si kad šutiš. Ako Ti treba dokaz za tu tvrdnju pogledaj snimku jučerašnje sjednice, dogodilo Ti se da Te javno pred svima opere Saucha, i to kako.

I tako, dok smo svi čekali hoće li Pernar napokon zaprositi Jandrokovića ili obrnuto, izađe u javnost presuda Arbitražnog suda kojom je Hrvatska izgubila spor s MOL-om skrivana 11 mjeseci od javnosti. U presudi stoji da je Hrvatska spor izgubila zbog namještanja dokaza od strane USKOK-a, potpuno nepouzdanog krunskog svjedoka i očite pristranosti suca. Znali smo da smo izgubili, ali ne da smo prošli gore od Grčke u Maksimiru. Grci su barem zabili jedan gol.

A lijepo je bilo vidjeti naše oduševljene navijače nakon utakmice. Veli jedan od njih obučen u majicu hrvatske reprezentacije da je došao na utakmicu ravno iz Berchtesgadena. Dođe čovjeku da zavapi: “Rođače, mogu l’ ja s tobom gore.” Jer što je alternativa odlasku? Život u državi s nesposobnom vlašću, i zakonodavnom, i izvršnom, i sudskom.

Oprostite ako Vas gnjavim. Kao što rekoh, ima dana kada je čovjeku bolje ne ustati iz kreveta. Meni je jučer bio takav pa možda sve vidim precrno. Možda Agrokor ipak ne bankrotira, možda dobijemo slijedeću arbitražu protiv MOL-a ili možda ja dobijem EuroJackpot…

Koja od ove tri mogućnosti je Vama najizglednija? (Uz napomenu da ja ne igram EuroJackpot.)

Oh! Hvala Vam na povjerenju koje ste mi iskazali.

A. Olujić

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime