Početna / Kolumna / Najveći grijesi u Hrvatskoj

Najveći grijesi u Hrvatskoj

Ovih dana svi se, uglavnom, bave Agrokorom i Todorićem. U dobroj maniri „Manipulacije stanovništvom“ Collemana i Chomsky-og primjenjena je jedna od desetak osnovnih postulata i na ovu situaciju tzv. „skretanjem pozornosti“ ako je to uopće prva situacija koju treba „zamagliti“. Najprije su, naime, Hajduku zatvorili gledalište za dvije utakmice zbog utrčavanja nekakvog huligana na teren. Kao i obično u Hrvatskoj gdje ništa isto ne vrijedi za dvije osobe usprkos nedvojbenim Ustavnim odredbama o jednakosti Predsjednica je utrčala na pozornicu gdje je ansambl izveo „Labuđe jezero“, pokupila aplauz i cvijeće namjenjeno ansamblu da bi se mediji danima bavili ovom, još jednom u nizu, njezinih gluposti. Šaljivci su nastavili kalkulirati, jer se o takvim bedastoćama može samo šaliti uz suze žalosnice, da će HNK morati, zbog jednakosti, održati dvije predstave bez gledatelja.

Da je u Hrvatskoj Ustav samo jedna knjižurina koja u određenim situacijama može poslužiti kao teg za kolače govorim i iz vlastitih iskustava. Poučen osobnim iskustvom na vlastitoj koži odlučih svoja saznanja podijeliti s Vama. Unaprijed skrećem pozornost na poslovicu: „Budala uči na vlastitim pogreškama a pametan na tuđim“ ili onu; „Što mi vrijedi iskustvo kada sam dotučen.“ E pa iz mojih saznanja najveći grijesi koji možete počiniti u Hrvatskoj su:

1. Raditi! Za ovaj najveći grijeh u ovoj Zemlji imam bezbroj primjera, ponavljam, iz vlastita iskustva. Dakle svojevremeno sam odbio ići u vojnu invalidsku mirovinu računajući, obzirom na godine i saznanja o socijalizaciji, da je najbolji lijek za sebe i društvo raditi. Pored redovitog posla u javnom poduzeću otvorio sam vlastitu tvrtku. Radio sam od 0-24 i tako skoro 20 godina poslije rata. Nedavno došavši u Poreznu upravu po nekom adiministrativnom poslu službenica u Poreznoj kojoj sam se obratio podozrivo me pogleda te reče: „S vašom poreznom karticom nešto nije u redu. Nemoguće je da ste privatnik a da niste ništa dužni. To će te morati dokazati.“ I tako ja godinama dokazujem da nisam državi i ikom drugom ništa dužan. Nevjerojatno je ali vrlo dokazivo da sam upravo iz tih razloga u 60 dana imao 29 inspekcijskih nadzora koji su, gle čuda, bili bili bez primjedbi usprkos trudu inspektora da bar nešto nađu. I taj nalaz koji su „izumili“ pao je na Trgovačkom sudu. Zaključio sam da se ne isplati raditi i predao se! 

2. Biti legalist! Bez obzira na status RVI uplatio sam sudske pristojbe koje sam uredno uložio u spis rješenje. Nakon nekoliko mjeseci moja omiljela Država (ja rezervne domovine na žalost nemam) mi ovrši moj skromni umirovljenički račun na ime pristojbe koju sam već platio (iako nisam morao). I sada taj legalist mora ponovo pismeno (košta!) dokazivati da je dva puta platio ono što nije morao, a da li će i kada dobiti povrat sredstava vrlo je upitno. Budale koje plaćaju u ovoj Zemlji su, u najmanju ruku, sumnjive.

3. Biti ratni vojni invalid zbog ranjavanja i branitelj s 5 godina staža na prvoj crti i imati primanja manja od 10.000,00 kuna? Tipus s takvim referencama u najmanju ruku je „jugokumunistički smrad“, „komunističko mučko đubre“, „jugonostalgičar“, „UDBA-š“, „KOS-ovac“, „komunističko kopile“, „dezerter“, „podrumaš“, ………….. 

4. Biti pismen i znati raditi svoj posao. Ako znaš i pokažeš da znaš, kojim slučajem, upaliti računalo ili, ne daj Bože, raditi u Wordu ili Excelu a kamo li u nekom drugom programu apslolutno si opasan i treba te ukloniti jer narušavaš sklad neznanja u javnoj upravi i javnim poduzećima. Takav tipus je gori od bilo kakovog subverzivnog elementa i treba ga pod svaku cijenu ukloniti iz sustava.

5. Imati svoj stav i mišljenje. Ako se kojim slučajem usudiš izraziti mišljenje ili stav, a da prije nadređenog nisi pitao za svoje mišljenje ili stav, apsolutno si opasan za nadređenog a time i za društvo uopće. Ukloniti pod svaku cijenu osobu koja nema sklonosti prema “uprknuću” i koja pokazuje da bi mogla imati samoinicijative u bilo kojoj situaciji pa i u slučaju utapanja.

Vjerujem da Vi u vlastitim iskustvima imate grijehića za još dodati stoga iskoristite ovu inicijativu te je podržite i doradite da bi generacije koje dolaze mogle biti blagovremeno poučene te da na vrijeme upišu studij „Uprknuće u Hrvatskoj“ ili, naravno preko veze, ishode radnu dozvolu za neku od zemalja iz „kapitalističkog mraka“.

Marjan Gašljević

Moglo bi vas zanimati

“Da mi je biti saborska budala” by Marjan Gašljević

Da mi je biti saborska budala Da mi je biti saborska budala Sjediti tamo u …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *