Utorak , veljača 20 2018
Početna / Kolumna / Najveći grijesi u Hrvatskoj

Najveći grijesi u Hrvatskoj

Ovih dana svi se, uglavnom, bave Agrokorom i Todorićem. U dobroj maniri „Manipulacije stanovništvom“ Collemana i Chomsky-og primjenjena je jedna od desetak osnovnih postulata i na ovu situaciju tzv. „skretanjem pozornosti“ ako je to uopće prva situacija koju treba „zamagliti“. Najprije su, naime, Hajduku zatvorili gledalište za dvije utakmice zbog utrčavanja nekakvog huligana na teren. Kao i obično u Hrvatskoj gdje ništa isto ne vrijedi za dvije osobe usprkos nedvojbenim Ustavnim odredbama o jednakosti Predsjednica je utrčala na pozornicu gdje je ansambl izveo „Labuđe jezero“, pokupila aplauz i cvijeće namjenjeno ansamblu da bi se mediji danima bavili ovom, još jednom u nizu, njezinih gluposti. Šaljivci su nastavili kalkulirati, jer se o takvim bedastoćama može samo šaliti uz suze žalosnice, da će HNK morati, zbog jednakosti, održati dvije predstave bez gledatelja.

Da je u Hrvatskoj Ustav samo jedna knjižurina koja u određenim situacijama može poslužiti kao teg za kolače govorim i iz vlastitih iskustava. Poučen osobnim iskustvom na vlastitoj koži odlučih svoja saznanja podijeliti s Vama. Unaprijed skrećem pozornost na poslovicu: „Budala uči na vlastitim pogreškama a pametan na tuđim“ ili onu; „Što mi vrijedi iskustvo kada sam dotučen.“ E pa iz mojih saznanja najveći grijesi koji možete počiniti u Hrvatskoj su:

1. Raditi! Za ovaj najveći grijeh u ovoj Zemlji imam bezbroj primjera, ponavljam, iz vlastita iskustva. Dakle svojevremeno sam odbio ići u vojnu invalidsku mirovinu računajući, obzirom na godine i saznanja o socijalizaciji, da je najbolji lijek za sebe i društvo raditi. Pored redovitog posla u javnom poduzeću otvorio sam vlastitu tvrtku. Radio sam od 0-24 i tako skoro 20 godina poslije rata. Nedavno došavši u Poreznu upravu po nekom adiministrativnom poslu službenica u Poreznoj kojoj sam se obratio podozrivo me pogleda te reče: „S vašom poreznom karticom nešto nije u redu. Nemoguće je da ste privatnik a da niste ništa dužni. To će te morati dokazati.“ I tako ja godinama dokazujem da nisam državi i ikom drugom ništa dužan. Nevjerojatno je ali vrlo dokazivo da sam upravo iz tih razloga u 60 dana imao 29 inspekcijskih nadzora koji su, gle čuda, bili bili bez primjedbi usprkos trudu inspektora da bar nešto nađu. I taj nalaz koji su „izumili“ pao je na Trgovačkom sudu. Zaključio sam da se ne isplati raditi i predao se! 

2. Biti legalist! Bez obzira na status RVI uplatio sam sudske pristojbe koje sam uredno uložio u spis rješenje. Nakon nekoliko mjeseci moja omiljela Država (ja rezervne domovine na žalost nemam) mi ovrši moj skromni umirovljenički račun na ime pristojbe koju sam već platio (iako nisam morao). I sada taj legalist mora ponovo pismeno (košta!) dokazivati da je dva puta platio ono što nije morao, a da li će i kada dobiti povrat sredstava vrlo je upitno. Budale koje plaćaju u ovoj Zemlji su, u najmanju ruku, sumnjive.

3. Biti ratni vojni invalid zbog ranjavanja i branitelj s 5 godina staža na prvoj crti i imati primanja manja od 10.000,00 kuna? Tipus s takvim referencama u najmanju ruku je „jugokumunistički smrad“, „komunističko mučko đubre“, „jugonostalgičar“, „UDBA-š“, „KOS-ovac“, „komunističko kopile“, „dezerter“, „podrumaš“, ………….. 

4. Biti pismen i znati raditi svoj posao. Ako znaš i pokažeš da znaš, kojim slučajem, upaliti računalo ili, ne daj Bože, raditi u Wordu ili Excelu a kamo li u nekom drugom programu apslolutno si opasan i treba te ukloniti jer narušavaš sklad neznanja u javnoj upravi i javnim poduzećima. Takav tipus je gori od bilo kakovog subverzivnog elementa i treba ga pod svaku cijenu ukloniti iz sustava.

5. Imati svoj stav i mišljenje. Ako se kojim slučajem usudiš izraziti mišljenje ili stav, a da prije nadređenog nisi pitao za svoje mišljenje ili stav, apsolutno si opasan za nadređenog a time i za društvo uopće. Ukloniti pod svaku cijenu osobu koja nema sklonosti prema “uprknuću” i koja pokazuje da bi mogla imati samoinicijative u bilo kojoj situaciji pa i u slučaju utapanja.

Vjerujem da Vi u vlastitim iskustvima imate grijehića za još dodati stoga iskoristite ovu inicijativu te je podržite i doradite da bi generacije koje dolaze mogle biti blagovremeno poučene te da na vrijeme upišu studij „Uprknuće u Hrvatskoj“ ili, naravno preko veze, ishode radnu dozvolu za neku od zemalja iz „kapitalističkog mraka“.

Marjan Gašljević

Moglo bi vas zanimati

Drobljenje u februaru!

Prije par mjeseci sam upoznao holandskog generala koji je prije bio glavni šef holandskog zrakoplovstva. …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *