Četvrtak , ožujak 22 2018
Početna / Kolumna / Nazire li se Agrokor 2

Nazire li se Agrokor 2

„Što god da sam tražio i dobio bih“. Izjava je kontroverznog violiniste i predsjednika „opake“ stranke HRAST na kritike oko njegovog imenovanja za posebnog savjetnika u Ministarstvu kulture. Kako i najavih prije tjedan dana saborski „tjedan trgovine“ i ovo je jedan od produkata tog „tjedna“. Ovaj violinist HRT-ovog Simfonijskog orkestra poznatiji pod nadimkom “Nedrk” još ne zna o čemu će on to „savjetovati“ u Ministarstvu kao što to ne zna niti samo Ministarstvo. Kažu, najprije ćemo ga zaposliti pa ćemo onda vidjeti što će raditi. Kako nije nužno da svi zaposlenici u Ministarstvu sviraju violinu izgleda da će dotični preuzeti obavezu povećanja produktivnosti službenika Ministarstva na način da će „locirati i identificirati“ one koji u vrijeme radnog vremena „navlače onu stvar“ za što je posebno kvalificiran, kako to i kaže njegov nadimak.

U aferi Agrokor u stvari ništa novo. Skoro ništa. Povjerenik Ramljak povjerio je javnosti da očekuje prosječno otpis oko 77 posto potraživanja uz odluku da je obaveze oko 1,5 milijardi eura prema ruskoj Sber banci „poništio“ čime je Ruse izbacio iz glasovanja o nagodbi, a kao razlog naveo je dvostruku litistidispenciju pred inozemnim sudom i neusklađenost tražbina. Hrpa tužbi pred inozemnim sudovima ruske banke vjerojatno će dobiti još jednu uzrokovanu ovim potezom.

S druge pak strane vrijedni hrvatski novinari naganjaju Ivicu Todorića po londonskim ulicama diveći se njegovoj kondiciji toliko da je netko negdje rekao da bi ga „Dalić mogao uvrstiti u napad protiv Grčke“.

Da ćemo, lako ako već nismo, biti „dužni kao Grčka“ poslije okončanja tužbi ruskih ulagača kao i kada se istinski „zakotrljaju kola“ oko sadašnjeg stanja afere Agrokor. Možda će Dalić tada biti brža od Todorića kao i njen „vezni red“ samo će gledateljima preostati platiti kao u onom vicu: „Ulaz je besplatan ali izlazak naplaćujemo.“

Sreća nam je jedino što nam je Premijer „duboko uvjeren“ da je „sve pod kontrolom“ te će hrvatsko pravosuđe tražiti objašnjenje od britanskog kako su Todoriću dali toliki „gratis period“ skoro kao i hrvatsko poslije Lex-a razlika je jedino što je taj period dan radi pospremanja i ovaj radi pripremanja. Jasno nam je svima da je prepoznao englesku podvalu posebno kada se radi o datumu suđenja o ekstradikciji. 10. travnja opak je datum i čudi me kako se i oporba nije „digla na zadnje noge“ i ona zatražila od Engleza objašnjenje zašto baš taj datum.

„Engleska je kolijevka kapitalizma“. Reče netko ovih dana u kontekstu odnosa vlasništva. U Trgovačkom sudu kao vlasnik Agrokora još uvijek je jedino Todorić. Plenkovićevo stalno mantranje o „Todorićevim glasnogovornicima“ prilikom svakog upita oko Agrokora gotovo svi hrvatski pravni stručnjaci opovrgavaju uz činjenicu „nepovredivosti vlasništva“. Kapitalizam poznaje, dakle, vlasništvo u kojem postoji profit i bankrot uz odgovornost vlasnika. Petljanje države u ovu priču nigdje se ne uklapa niti spominje osim u komunističkim prevratima i nacionalizaciji.

Ukratko, ekonomski i pravni stručnjaci, neki glasno neki manje glasno, kalkuliraju s činjenicom da je u ovom slučaju Država uzela privatno vlasništvo i s njim upravlja na, najmanje, čudan način. Na stranu priče oko geostrateških interesa velikih igrača koje mogu biti istinite manje ili više ili samo dio teorije urote konkretno je jedino što kapital poznaje, novac. Veliki novac i za velike igrače a kamo li ne za nas. Tko će to platiti i odakle.

Todorić je svoje, izgleda, platio a za ostatak slijedi Agrokor 2.

Kad sjednu prve tražbine, a možda i prije, presuđene u korist Sberbank i drugih koji su na vrijeme tužili ili koji ne uđu u nagodbu a koje se ne mogu naplatiti iz Agrokora tada će se pitati povjerenik i oni koji ga postaviše. Tko će tada biti dovoljno brz?

To je, očito, osjetila i Predsjednica koja je na savjetovanju ekonomista u Opatiji u svojstvu pokrovitelja opako „oprala“ Vladu prozvavši je za mnoge stvari koje nije odradila. Iznenađeni njenim iznenadnim velikim odmakom od politike Vlade i oštrim kritikama mnogi su to protumačili kao njen ulazak u pretkampanju ali i na druge načine. Iako sama, vjerojatno, u aferi Agrokor nema nikakve uloge ipak je sigurno odmaknuti se što dalje od onih čija bi se imena mogla naći u Agrokoru 2 koji, sigurno, slijedi, pitanje je samo da li ranije ili kasnije. Ta, u konačnici, netko će morati platiti a to su sigurno građani pa je red da se očeše i netko usput, bar deklarativno, jer se baš sve neće moći pokriti plaštom „političke odgovornosti“.

Da li će savjetnik “Nedrk” polučiti ikakve rezultate svojim savjetovanjem to nitko neće znati, a niti će to sutra biti ikome na pameti. Sigurno je da će glasovanje o povjerenju, i sigurna HRAST-ova ruka, biti samo još jedan loš igrokaz glumaca čije izvedbe i sam Premijer naziva „dnom dna“ zaboravivši, valjda, da je većinu glumaca probrao baš on da mu, očito, drže razinu „dna“. U međuvremenu možda i famozni savjetnik od silnog posla u Ministarstvu „proradi“.

Marjan Gašljević

Moglo bi vas zanimati

Rođen na prvi dan proljeća

Na današnji dan, 1913. godine, rodio se u Lukovdolu Ivan Kovačić. Djetinstvo je proveo u …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *