Subota , ožujak 17 2018
Početna / Kolumna / Nismo sjedili prekriženih ruku!

Nismo sjedili prekriženih ruku!

Da vam ukratko ispričam što su zrakoplovni inžinjeri učinili. Sjećate li se onog Boeinga 777 Malesian Airlines-a koji se izgubio na putu iz Kuala Lumpura za Kinu? Prije par godina sam napisao članak o tome. U međuvremenu avion nije pronađen niti se zna zašto je nestao. S njim je nestalo i 260 ljudi. Bez traga.
Nakon tog događaja je International Air Transport Association (IATA)) publicirala Annex u kojem se od avionske industrije traži da učini nešto da se avioni prate kad lete pa da se ne može dogoditi da bez traga nestanu. Kratko nakon toga me kontaktirao jedan Amerikanac kojeg sam poznavao kad sam njegove avione modificirao na zadnji standard. On je tada bio vlasnik četiri 747-200 aviona. Prije 15 godina sam se vraćao iz Hrvatske s odmora. Negdje blizu Minhena je zazvonio telefon. I moj šef mi kaže kad se vratiš u Holandiju čeka te karta da letiš za Miami, tamo je neki D. McElroy koji će ti objasniti što hoće u svojim avionima. Tako je počeo najteži projekt u mojoj karijeri. To su bili stari avioni tipa 747, a on je htio da ih moderniziramo pa da 7 godina prevozi teret i zarađuje lovu. Sve je to uspjelo i on me zapamtio. Prošlog ljeta me opet nazvao jer je sada vlasnik neke druge firme koja je izmislila uređaj koji izračunava poziciju aviona svakih 5 minuta i to preko satelita šalje u centralu koja tu poziciju sprema na server. Taj uređaj netko treba ugraditiu avion i certificirati. Taj netko sam bio ja. Moderni avioni naprave tu radnju bez problema i potreban je samo novi komadić software-a. Puno stariji tipovi trebaju takav uređaj jer software to u njima ne može riješiti. On je imao rješenje za starije avione. E kad svi avioni na svijetu pošalju podatke, onda se oni mogu pratiti dan i noć, a sve informacije se čuvaju na serverima.Svi ti sistemi još nisu 100% spojeni i poneki avion se ne prati pa imaju dosta posla da se to usavrši ali napravljen je prvi korak.
Na internetu ima nekoliko sajtova na kojima se mogu pratiti avioni.Ti sajtovi upotrebljavaju informaciju koje šalje avion u kontrolu leta. Jedan od tih jehttp://vliegtuigradar24.nl/ilihttps://nl.flightaware.com/live/ . Čak postoje i android apps pa se na telefonu mogu pratiti svi avioni. Nije rijetko da se vidi 13.000 aviona u zraku. Sistem još nije do kraja pouzdan i poneki avion izmakne no za početak je ovo odlična stvar. Ako cursor stavite na simbol aviona dobijete njegovu registraciju i broj leta. No ako kliknete na taj simbol, dobije se kompletna informacija o tom avionu i letu. Sistem prati preko 100.000 letova dnevno. Za koju godinu će sve to biti još savršenije no čak za sada je projekt dobro uspio. Da se ona nesreća nije dogodila, ovaj projekt bi i ovako i onako bio napravljen, samo možda koju godinu kasnije. Samo da znate – inženjeri nikad ne sjede prekriženih ruku.

By Marijan Jozić

Moglo bi vas zanimati

Iz ugla fizičara: prof. Darko Androić – (3.14)

14. ožujak obično bude sasvim normalan dan. Rano proljeće. Jedna moja bivša prijateljica rođena je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *