Utorak , veljača 20 2018
Početna / Kolumna / Pomrčina sunca i Croatan Forest

Pomrčina sunca i Croatan Forest

Napetost raste. Uskoro je veliki događaj. Jer 21. kolovoza 2017. bit će totalna pomrčina sunca. Na žalost , za vidjeti tako nešto treba ići čak u Ameriku. To je do daljnjeg pomrčina koja je na dostupnom mjestu. Zadnjih godina je ili negdje oko polova ili iznad oceana ili na nekom drugom nedostupnom mjestu. Prvi put sam totalnu pomrčinu vidio u Glini negdje početkom 60-tih godina. Tada sam imao ospice, znam da me tata zamotao u deku i iznio na dvorište da to vidim. Slabo se sjećam kako je to bilo no 1999. sam uspio doživjeti totalnu pomrčinu. Za nju sam otišao na Blatno jezero jer je sjena tuda prolazila. Događaj je zbilja fantastičan.
Sad se spremam u Ameriku da to doživim. No s tim njihovim Trumpom nikad se ne zna. Već sam prije par mjeseci rezervirao hotel jer je velika gužva u svim gradovima gdje prolazi sjena. Mjesečeva sjena će dodirnuti kontinent negdje južno od Seattla i prijeći preko cijelog kontinenta, onako ukoso od sjeverozapada na jugoistok američkog kontinenta. S kontinenta odlazi na mjesto gdje je šuma koja se zove Croatan Forest. Croatan National Forest je malo čudno ime. Malo sam to istražio i pronašao ovakovu priču.
U toj šumi, u stvari močvari, bila je neka kolonija negdje oko 1580 godine. Tamo je bilo oko 150 ljudi. Neki kažu da je to bila engleska kolonija, a vođa im je bio John White. Negdje oko 1588 godine je došla španjolska armada i pravila im je problem. Taj John White je uspio pronaći prolaz kroz tu močvaru i evakuirao svojih 150 kolonista. Kad su Španjolci ušli u to selo nikoga više nije bilo, a nisu ni znali gdje da ih traže. Jedino što je ostalo je bila riječ CROATAN koja je bila urezana u drvetu. Zato se to područje sad zove Croatan Forest (Hrvatska šuma).
E jedna od tih legendi kaže da je u koloniji bilo i Hrvata i da je to razlog što je ostala ta riječ. Priča kaže da su tu bili Dubrovčani koji su došli brodom čak do Amerike ali im se brod potopio pred obalom Južne Karoline. Tamo su se priključili toj koloniji i od 1588. godine se više o njima ništa nije čulo. Vjerojatno je neki od njih to urezao u drvetu. Bolje i to nego da je napisao: imena luda nalaze se svuda!
Možda sve to i nije istina ali ostala je lijepa priča. Eto, ima samo malo veze s pomrčinom sunca. Sjena će prijeći preko Croatan šume i gotovo. Ako budem imao sreće, bit ću nekih 100 km od tog mjesta. Sjena mjeseca ima dijametar 250 km, a ide jako brzo, čak 1403 km na sat. Zato pomrčina i traje samo 2 minute. Eto, zbog te 2 minute ja idem na put. Možda izgleda dekadentno no to mi je zadnja šansa u životu da vidim pomrčinu sunca pa da se počastim tom prirodnom pojavom. Neki idu u Dubai, neki idu na pecanje na Kubu a neki idu u Croatan šumu da pogledaju pomrčinu. Za 3 tjedna ću vam dostaviti sliku… ako ne bude kiše jer se i to može dogoditi pa da odem na put i ne vidim ništa. Držim se one: hrabrima sreća pomaže. (Audentes Fortuna iuvat)
By Marijan Jozić

Moglo bi vas zanimati

Hrvatske rabote

Kada sam porastao toliko da mogu držati lopatu u rukama često bi me u mom …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *