Promatrač nabujale rijeke

0

Skoro bi čovjek s gornjim naslovom mogao snimiti film – tragikomediju, možda čak ubaciti neku tužaljku s gajdašem.

Kad netko dođe promatrati nabujalu rijeku izgleda da nema pametnijeg posla. Napali ga kad nije obišao Split opkoljen požarima pa sad jadan obilazi sve te zečje nasipe i kao sviščev dan ponavljaju se događaji svake godine isti : Karlovac, Kostajnica, Sisak…

A voda bespravno zauzima tuđe nekretnine i svi se digli da je spriječe u tom nečasnom naumu. Jadni oni čije su kuće i ceste pod atakom pobješnjelih i zlogukih rijeka i potoka, popizdjelih stijena koje se ruše na krovove i u dvorišta.

Nekad je gradnja u kritičnim zonama bila valjda prihvatljiv rizik, a sad svi plačemo dok gledamo vodu koja život znači i živote ugrožava.
On je došao da se malo naslika, da pokaže sućut, ne spominje svoju kupaonicu ni pokvareni kotlić koji curi već mjesecima i ugrožava mu kućni budžet, jer to nije mudro, ni politički ni ljudski, ali primarno politički.

Kod nas se uvijek gase požari kad se rasplamsaju, voda se zaustavlja kad već poplavi, a sustavno ne radimo ništa da ta zla preveniramo. Kao kad krov prokišnjava a susjed te pita što ga ne popraviš. Ti kažeš pa vidi kako pljušti. Onda ti on kaže – pa popravi ga kad ne pada. Ali onda mi ne curi, što ću popravljati?

To je Lijepa naša stvarnost. Ne bih se ja plašio zaobići poplavu u svom dnevnom rasporedu kad bih učinio puno toga dobrog za narod i domovinu. Ne bih se bojao novinara i oporbe kad bi mladi prestali iseljavati, kad bi blokirane počeli deblokirati, kad bi Audi napravio tvornicu u Sisku, ili taj čudni Rimac u Svetoj Nedjelji zaposlio 10000 radnika, kad bi oznake ZDS prestale biti predmet priče, kurikularna reforma se konačno počela provoditi.

Ne smijem biti suviše kritičan, jer ni premijer nije slobodan. I on spada u kategoriju blokiranih, možda i malo limitiranih, možda ne zbog osobnih dometa koliko zbog pragmatičnih političkih ograničenja i raznoraznih kombinatorika i interesa.

Kad legne u krevet izmoli Boga za još koju poplavu da skrene pažnju s ratifikacije neke IK i da onu dvojicu-trojicu oponenata iz vlastitih redova malo savlada gripa.

PS: Moli još i za milost eurobirokrata da ga postave za predsjednika EK. Bar na neko vrijeme.

ZA PS PORTAL M STRIŽAK

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.