PTSP kao posljedica

0

Hrvatski građani su oduševljeni kada DORH promptno reagira na kršenje zakona. Do sada su, uglavnom, sa sumnjom promatrali i percipirali reakcije pravosuđa ali zadnji događaj kojim je Hrvatska okupirana govori da su te percepcije bile apsolutno pogrešne. Ovako žurne i utemeljene reakcije nije bilo još od slučaja bake Minke i cucka Mede.

6 mjeseci nekoliko policijskih plovila štiti ribare u Savudrijskoj vali dovikujući se s slovenskim kolegama preko razglasa. Nema tu do samo strogo kulturnog i propisnog ophođenja, a troškovi svega od goriva do dnevnica računaju se u milijunskim iznosima. Tisuću kilovata veći brod a 400 kilovata brodica za sat dnevno u 6 mjeseci, izračunao je netko, potroši skoro milijun kuna. Koliko su istovremeno ulovili ribari nitko nije izračunao a i nikoga nije briga. Kako interes oko ovog, kako rekoše Švabe na ARD-u, igrokaza splašnjava nužno je potražiti nešto što će sigurno i pouzdano zanimati većinu Hrvata. A što je to? Pa nogomet, naravno.

„I tako odnekud mi se na računu našlo 900 milijuna oera i pitam ja rođu u banci što da radim s njima jer se baš u dionice i te mešetarije ne razumijem a on meni kupi dionice INA-e. Kupim, prodam, kupim, prodam i tako nekoliko puta a ono se umnožilo i onda to posudim Dinamu pa se i to umnožilo. I onda me, evo, naganjaju. Je da sam nešto i lagao ali otići ću ja na ispovjed. A ako sam lagao ja lagali su i drugi a neki su nešto i zaboravili.“ Itd.

Što znači imati pametnog rođu. Da je bio neki manje pametan i rekao:“Rođo, kupi dionice Agrokora.“ Što bi se desilo? S toliko love bio bi, možda, glavni junak Todorićeva bloga.

No u toj priči DORH i ostale ustanove za ganjanje poštenih hrvatskih investitora nekako su, bar mi se čini, usporene što i nije čudno jer prebrojati toliku lovu i najvještijem inspektoru treba vremena a i sam spomen na iznos zaledi prosječnog građanina a poštene, radne rukice zadrhte.

Ovaj najnoviji slučaj potpuno je čist bar što se progona tiče.

Malonogometna utakmica na nekom prigodničarskom malonogometnom turniru u nekom hrvatskom gradiću. Dvadesetak nogometaša, dva suca i šezdesetak mama, tata, baka i djedova te par lokalnih pijanaca. Atmosfera našpanana do eksplozije koja se, u konačnici, i dešava. Malo naguravanja, dvojbeni faul: „Pas mačku ….!“ i sudac vadi crveni karton pokazujuči ga šmrklji broj 10 a drugom rukom na klupu. Uz žustru dreku sveprisutnog gladateljstva iz grupe „protiv“ istrčava, propisno sportski obučena, mamica šmrklje broj 10, prevrće zapisničarski stol dok zapisničari panično bježe a časni sudac utakmice pokušava spašavati glavu penjući se uz zid. Semafor, kapitalna investicija organizatora turnira, leti prema sucu…

Mamicu šmrklje broj 10 danas su pustili iz zatvora da se brani sa slobode, a sudac utakmice sluti PTSP te je „zabrinut za svoj život“.

Neki je dan nepoznati bosanski političar ispustio dušu seksajući se s ljubavnicom u svom automobilu. Strašno, ali sigurno bolje nego poginuti od ruke raspamećene navijačice koja te pokušava zatući semaforom.

Ovaj strašni događaj zasjenio je čak i izlazak pred španjolski sud proslavljenog hrvatskog nogometaša Modrića. Vele, na prvu, Luka je iskeširao neke milijune na ime moguće nagodbe sa sudom oko izbjegavanja poreza. Provjerenu hrvatsku poštapalicu „zaboravio sam“ do sada nije rabio a slutim da je čuva da završnu riječ s kojom će dotući španjolski sud.

Eto, da ne bijaše nesmotrenog šmrklje broj 10 vjerojatno bi se bavili s nesretnim konobar generalom iz Požege kojeg je Premijer „zamolio“ da napusti mjesto župana. Da ga je zamolio Premijer manje više ali zamolio ga je i Njonjo. I ništa. Lik je, kako to i priliči činu i situaciji, tvrdokoran i ne popušta: „Ono što narod sjedini (izabere) nitko ne rastavlja.“ Kod Milinovića u Lici je, pak, nešto drugačije. Tamo se sve dešava tako spontano da je Kovačević kao potpuno apolitični lik slučajno „uskočio“ u ubrzano formirano Povjerenstvo ličko-senjskog HDZ-a koje treba voditi Organizaciju po ostavci Milinovića. Nekako mi se ovo čini na tragu „stručnjaka“ iz Jasenovca koji je prije 4 mjeseca napisao zamolbu za radno mjesto koje je tek jučer ubačeno u sistematizaciju a ovih će dana biti oglašeno za popunu.

Raduje jedino činjenica da je novi ravnatelj NP „stručnjak“ a nije „podobnjak“.

O nogometu skoro sve znam kao i svaki prosječni građanin ove Zemlje. Ono što ne znam priupitam jednog poznanika koji o nogometu zbilja zna sve. Sisački zlobnici koji su se našutavali tamo šezdesetih i sedamdestih u Segesti, Metalcu i drugim sisačkim klubovima kažu za njega da ga nisu puštali ni da im dohvaća loptu ali, priznaju, on zna sve. Ovih dana ću ga pitati zna li i na kojoj se ustanovi dobiva dokument da si „stručnjak“, jer ako ti se na računu samo tako stvori 900 miliona moraš to znati ako ne zna on zna njegov prijatelj kojem se to desilo.

Možda je ipak vrijeme da se počnem više baviti paranormalnim ako predviđanja spadaju u tu kategoriju. Bar u Hrvatskoj.

Marjan Gašljević

 

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime