Satovi kasne!

0

Panika je u cijeloj Europi jer je frekvancija gradske mreže smanjena s 50 na 49.99 Herza. To nije neka velika razlika no nastala je velika panika jer satovi na mikrovalnim pećnicama, običnim pećnicama, na video rekorderima, pa na noćnim ormarićima ne idu više točno. Svi ti satovi koji se navijaju na struju iz “zida”, dakle ne na struju iz baterija, upotrebljavaju frekvenciju gradske mreže kao vremensku bazu. Ta frekvencija je jako stabilna pa svi ti satovi idu prilično točno.
No, iz novina se uči da postoji konflikt između Kosova i Srbije oko isporuke struje na europsku mrežu. Nisam inženjer za jaku struju ali izgleda mi da su sve europske zemlje povezane dalekovodima i da je svaka zemlja na taj dalekovod priključena i isporučuje struju.
Svaka članica mora isporučivati količinu struje po dogovoru. Ako to ne učini, onda se snaga regulira tako da se malo smanji frekvencija pa se to kompenzira dok se struja ne počne isporučivati. Onda će malo podići frekvenciju i satove vratiti na točno vrijeme. To je do sada bilo dovoljno da moj sat na mikrovalnoj pećnici sad kasni 6 minuta. Kažu da je ta situacija počela prije mjesec dana i da će trajati još par tjedana.
Satovi na kompjuterima i pametnim telefonima, a ni oni na ruci nisu ovisni o gradskoj mreži pa pokazuju točno vrijeme.
Eto, prije je ipak bilo bolje. Imali smo veker koji navijemo i on nas na vrijeme probudi. Ako se pokvari, odnesemo ga uraru i on ga popravi. Ne treba čekati da se Kosovo i Srbija dogovore. Dok se oni ne dogovore, električni satovi neće ići na vrijeme. Sreća je što kasne samo 6 minuta u mjesec dana. Nije tako strašno, zar ne?
By Marijan Jozić

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.