Subota , ožujak 17 2018
Početna / Kolumna / Slavljenje Dana Republike s “Hamburgerima”

Slavljenje Dana Republike s “Hamburgerima”

Kad sam bio mali, slavio se 29. novembar – Dan Republike. To je meni bilo važno jer par dana nismo išli u školu. Kad sam u svojoj 24-oj godini otišao u Holandiju, ostao mi je taj datum u sjećanju. To se i dalje slavilo u Jugi ali mi u Holandiji smo radili. Trebalo mi je 20 godina da se odučim od tih jugo-praznika.
O holandskim praznicima nemam pojma jer nisam odrastao s njima. Tu se u proljeće slavi Uskrs, Duhovi, Uzašašće i Kraljev rođendan. Onda cijelo ljeto ništa, pa cijelu jesen ništa i onda Božić i Nova Godina. Za Svetog Nikolu kršćanske firme odluče da šljakeri mogu ići kući jedan sat ranije nego normalno.
Tako sam dogovorio da se sastanemo s grupom inženjera u Hamburgu i da počnemo raditi na novom standardu za avijaciju. Standard će se zvati “OBSOLESCANCE”. U prijevodu bi to značilo “zastarjelost”. To je na engleskom jeziku riječ koja zapravo opisuje situaciju kad imamo nekakav uređaj koji besprijekorno radi no ako se pokvari, ne može se popraviti jer više nema potrebnog materijala na tržištu. Avioni su izgrađeni da se upotrebljavaju 20 do 30 godina. Možete zamisliti da firme koje su izgradile avionske dijelove možda više ni ne postoje. Većina sadašnjih aviona imaju uređaje koji besprijekorno rade ali su zastarjeli. Dok uređaji rade, sve je u redu. Ako se pokvare, e onda nastane problem. Zastarjelost nije samo u elektronici i mašineriji. Zastarjelost zahvaća i ljude. Na primjer, zamislite si inženjera koji ima 40 godina radnog iskustva u avijaciji. On je mogao raditi na boeingovima 747 40 godina. Nakupio je iskustva i zna sve detalje o tom avionu. Onda ode u penziju i sve to znanje ponese sa sobom. Ako to znanje u firmi nije sačuvano, izgubit će se. Dakle, to znanje treba na neki način zapisati da ostane sačuvano.
Eto, o tome smo 3 dana diskutirali u Hamburgu i uspjeli smo napisati 15 stranica teksta. To je jako puno jer nas je bilo petnaestero i trebali bismo se složiti oko svake rečenice. Naš novi standard će biti u upotrebi slijedećih 20 godina. U grupi su bili Ameri, Nijemci, Englezi, Francuzi i ja koji ne znam da li sam Holandez ili Hrvat. Ostalo nam je još da napišemo samo jedno poglavlje od 10 stranica. Nakon vrlo kratke diskusije, odlučeno je da u mjesecu maju 2018. idemo u Dubrovnik završiti dokument. Ostale opcije su bile: Los Angeles, London, Miami, Atlanta i Zagreb. No svi su navalili da idemo u Dubrovnik. Tamo se može direktno iz Pariza, Minhena, Amsterdama i Londona. Tako da će se ići u Dubrovnik.
Da to zalijemo i potvrdimo, odlučili smo otići na božićni sajam u Hamburgu. Odlučimo otići s aerodroma vlakom (metro= Ubahn) u centar Hamburga. Slučajno pogledam na telefon i vidim datum: 29 Novembar 2017. Sve si mislim, evo sad slavim onaj stari Dan Republike u Hamburgu. Pa šta? Važno je da se slavi.
Zagreb se diči velikim adventskim sajmom, no Hamburg ne zaostaje. Na 6 mjesta u Hamburgu je ogroman božićni sajam. On radi svaku večer do 21 sat, a vikendom do 23. Holandija je mizerija što se toga tiče. Švabe su od toga napravili milijunski biznis. Jedan veliki vašar. Izgleda kao da je cijeli Hamburg svaku večer u movingu. I mlado i staro, svi su vani, na zraku šetaju, jedu kobasice i piju kuhano vino (ima naravno i piva). No glavna stvar je kuhano vino. Tu kuhano vino teče u potocima. Volim Švabe što imaju smisla za nivo. Osim što su kvalitetno i kulturno obučeni, oni piju vino iz pravih čaša, a ne nekih bezveznih plastičnih čašica. To su u Njemačkoj dobro smislili. Platiš kuhano vino 4 eura i čašu 3 eura. Ako vratiš čašu, vrate ti 3 eura. Ako ti se čaša sviđa, neka ti bude pa je ponesi kući. I problem je riješen. Sve je na nivou. Zato volim Švabe. Veseli su, svi govore engleski, dobro su obučeni i znaju uživati.
Eto, nisam ni sanjao da bi u Hamburgu, gdje žive ljudi koji sebe zovu “Hamburgeri”, slavio 29-ti novembar – nekadašnji Dan Republike.

By Marijan Jozić

 

Moglo bi vas zanimati

Iz ugla fizičara: prof. Darko Androić – (3.14)

14. ožujak obično bude sasvim normalan dan. Rano proljeće. Jedna moja bivša prijateljica rođena je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *