Socijalizacija djece

0

Prijaviti dijete u vrtić, ukoliko oba roditelja nisu zaposlena, nekako nije moguće u našem gradu. Razumljivo, ukoliko je vrtić doista popunjen djecom. Međutim, ponekad kruže glasine kako su pojedini roditelji ispisali svoje dijete. Pitam se da li u tom slučaju netko nazove roditelje te „sporne“ djece i ponudi im vrtić za njihovo dijete? Dalje se pitam, kako to pravilo o zaposlenosti oba roditelja može vrijediti za jednu Petrinju u kojoj rijetki imaju zaposlenje? Naravno, ima zaposlenih Petrinjaca, samo što mnogi ne rade u svome gradu, već putuju u Zagreb ili dalje. Oni ne mogu ostaviti djecu u vrtiću, jer im put oduzima vrijeme za povratak domovima, odnosno ne mogu na vrijeme doći po svoje dijete. Tako može raditi samo jedan roditelj.
Opet, nerijetko se računa na bake i djedove, međutim nitko ne razmišlja o onima koji nemaju bake i djedove, odnosno kako ih neki možda imaju, ali oni nisu dovoljno zdravi ili sposobni kako bi otišli po unučad u određeno vrijeme.

I što učiniti? Već smo konstatirali kako je Petrinja puna djece, kako nedostaju dječja igrališta, igraonice. Mjesta na kojima bi roditelji mogli sjesti uz šalicu kave i uživati u pogledu na svoju djecu koja se igraju s ostalom djecom.
Petrinja to nema. Nažalost. Razmišljajući o problemu zaključih da je za mnoge odgovore mjerodavna samo jedna osoba: moje dijete. Upitah svog dragog sina da li bi i zašto bi išao u vrtić. Osobno je napisao svoje odgovore nakon mojih pitanja. Ima svega četiri godine, radi u WORD-u, PAINT-u, piše, tečno čita pisana i štampana slova od kada je navršio 3 i pol godine, s majkom peče kolače, sa mnom radi sarmu, dakle s njim se radi svakodnevno, a njegovoj majci Ines se može skinuti kapa! S njim boravi 24 sata od njegova rođenja i samo rade i rade i rade.
Kada stane kiša ide se u lokvice, ide se brati lišće i češere za kućnu ikebanu, ide se u Sisak busom, ide se na kupalište s Belim kositi travu, ide se crtati, izrezivati likove od kartona, ide se šarati po zidovima, ide se….SVE… jer ona nije zaposlena, pa „ima vremena“ učiti našeg sina svemu i svačemu. Pa i socijalizirati ga. Kada god vrijeme dozvoli rade piknik ili slične zafrkancije na našem „centralnom“ dječjem igralištu pored rukometnog.

A što će se dogoditi kada naš sin dođe među drugu djecu koja nisu poput njega? Koja su naviknuta na drugu djecu pored sebe? Hoće li se snaći u društvu na koje nije navikao samo zato jer mu majka nije bila zaposlena? Hoće li ga drugi odbijati jer im nije poznat? Doista, je li ta dječja socijalizacija potrebna, ili je ona samo preduvjet za ulazak u sistem koji bolje da i ne postoji? Mislim da bi se na moje dvojbe vrlo rado uplela neka mudrija glava, ali kako god, nagovorio sam svog Noela na maleni interview. Njegovi odgovori na moja pitanja su takvi kakve ih je on napisao.
Pročitajte:

Mario: Da li bi išao na mjesto gdje ima puno djece i gdje se možeš igrati?
Noel: Da.
Mario: Što bi sve volio raditi u vrtiću?
Noel: Želim se igrati, zafrkavati i svašta.
Mario: Da li bi htio naučiti drugu djecu svojim vještinama?
Noel: Da.
Mario: Da li bi druga djeca tebe mogla naučiti nekim novim igrama?
Noel: Igrati Lovice.
Mario: Što misliš, da li kuharice u vrtiću bolje kuhaju od tvojih mame i tate?
Noel: Ne.
Mario: Koje bi igre ti mogao naučiti svoje nove prijatelje?
Noel: Sa Chuggingtoncima. Addiko Bank.
Mario: Što voliš bojati i crtati?
Noel: Addiko Bank, Zvonka i Chuggington.
Mario: Da li bi htio da u gradu ima više Chuggington igračaka?
Noel: U redu.
Mario: Koji su tvoji najbolji prijatelji?
Noel: Luka i Nesa.
Mario: Voliš li se igrati s Manuelom?
Noel: Da.
Mario: Kada na igralištu sretneš Dominika, Josipa i Filipa, poželiš li se s njima igrati cijeli dan?
Noel: Da.
Mario: Želiš li ići u vrtić?
Noel: U ponedjeljak. Ok?

I što ćemo dalje? Mi koji imamo jednog zaposlenog u obitelji. Možemo li pronaći način za dječje igralište, druženje, socijalizaciju????

Čini se da moramo.
Mario Lovreković – Lovra

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime