Tangenta i krug

0

Kažu da se o tri stvari najviše može pričati ako se sretnete s nepoznatim ljudima. Dogodi se, naime, da se na rođendanu ili domjenku sretnete s totalno nepoznatom osobom. Na prvi pogled izgleda interesantna (to je onaj poznati “hallo effect”). No ponekad vam nije baš lako toj osobi prići i početi razgovor. Početi razgovor nije neki problem. Problem nastane nakon par minuta kad treba produžiti razgovor i naći neku zajedničku temu.
Situacija je takva da je teško pronaći takozvanu tangentu. Tangenta je linija koja dolazi iz beskraja, dodirne kružnicu i ode u beskraj. E to ste vi, a ona dodirna točka je razgovor. O tom razgovoru se radi. Meni je to prije 40 godina bio problem. Došao sam u Holandiju iz beskraja (nazovimo taj beskraj Jugoslavija), kao tangenta. Dodirneš se s kružnicom i nakon sat vremena odeš u beskraj. Čuo sam da postoje treninzi za takve situacije no ja ih nisam pratio. Sam sam sebe trenirao na taj način što sam sebe prisiljavao da se na bilo kakvom domjenku, rođendanu, proslavi ili partiju jednostavno uputim prema totalno nepoznatoj osobi i počnem razgovor.
Postoje tri stvari koje uvijek pale. To su: vrijeme, putovanja, hrana. No kad čovjek stekne malo iskustva, e onda ima bezbroj tema. Najvažnije od svega je znati postaviti otvoreno pitanje. Kasnije sam skužio da se, u stvari, o tome radi. Treba trenirati postavljati otvorena pitanja.
Otvorenim pitanjem se partner u razgovoru stimulira da daje informaciju. Zatvoreno pitanje je ono pitanje koje se samo odgovori s DA ili NE. Ako postaviš pet zatvorenih pitanja, dobiješ odgovor “da” ili “ne” i gotov je razgovor. No otvorenim pitanjem pozoveš osobu da kaže puno više od DA ili NE. Otvorena pitanja počinju npr. rječima: tko, što, gdje, kada i kako. Uz malo treninga, postavljanje otvorenih pitanja postaje normalno. Prije desetak godina sam bio na treningu za razgovore s ljudima koji se javljaju na natječaj za posao. Kod nas nema nekih velikih komisija. Raspiše se natječaj. Stavimo oglas u novine i čekamo. Nakon 3 tjedna dobijem desetak molbi. Od deset molbi odbijem sedam, a troje kandidata pozovem na razgovor. Na takvom razgovoru je važno postavljati otvorena pitanja tako da kandidat što više priča o sebi. Postavljanje takvih pitanja se može trenirati. Nakon treninga od jednog dana se razgovori mogu obaviti bez muke. Od tri kandidata izaberem onoga koji meni najviše odgovara i to je to.
To znanje se lako može upotrijebiti u normalnom životu. Ako se vratimo na one tri stvari: vrijeme, putovanja, hrana, e onda treba malo razmisliti prije domjenka i pripremiti se za razgovor. Vrijeme: Kako podnosite ovu silnu kišu? Putovanje: Kada se spremate na odmor? Hrana: Koja hrana vam najviše paše na domjenku? Nakon prvog otvorenog pitanja (i ako je partner raspoložen), sve ide samo od sebe.
Puno ljudi zna reći da nema nikakvih problema u razgovoru s nepoznatima. To nije baš tako. Prije 2, 3 godine sam išao jednom mjesečno na organizirane skupove biznismena iz Holandije. Svi su bili jedan drugom nepoznati jer Holandija je velika po broju stanovnika. Ako se skup organizira u drugom gradu, dođe druga publika. Ja sam im se prikrpio jer me nije koštalo ništa, a na kraju je bilo besplatnog piva. Osim toga uvijek se nešto nauči. Bilo mi je fantastično jer smo najprije išli u nekakav muzej. Nakon obilaska muzeja je bio organiziran program u amfiteatru. I na kraju domjenak s pivom. Pošto su svi imali tremu da počnu razgovor s nepoznatim ljudima, organizator se dosjetio jedne genijalne stvari. Na početku smo dobili akreditacije (tablica s imenom) i na njoj je bilo odštampano otvoreno pitanje. Cilj je bio da se nepoznata osoba zaustavi i da postavi pitanje. Ako nema svoje pitanje, onda jednostavno pročita pitanje na toj kartici. Na primjer: Što biste htjeli postići danas na ovom skupu? Nakon prvog pitanja teče razgovor sam od sebe.
Jako je lijepo upoznati do kraja nepoznatu osobu, izmijeniti nekoliko rečenica, zajedno popiti pivo, popričati o svemu i svačemu, a na kraju se još dogodi da se napravi i neki biznis. Sve počinje standardnim otvorenim pitanjem, a tko zna kako završi. Može se dogoditi da tangenta dodirne krug i ode u nepreglednost, a može se dogoditi da tangenta dodirne krug i ne ode dalje. Može se sklopiti business, stvoriti prijateljstvo, a može se zaključiti da sve to nije ništa i da je najbolje otići u nepoznatom smjeru.
By Marijan Jozić

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.