Banovina u jesen 2017.

0

Nažalost, rijetko imam priliku proći našim krajem. Banovina je oduvijek bila prelijepa, blagoslovljena prirodom i radišnim seljacima, međutim nakon rata sve se promijenilo. Gotovo da više ne postoje termini kao što su: kooperacija, stočarstvo, poljoprivreda; svedeni su na minimum od kojega ljudi na selu nekako preživljavaju sami za sebe. Žalosno. Nekada je Gavrilović hranio cijelu petrinjsku općinu, međutim danas toga više nema. Ne bih ulazio u razloge, samo želim napomenuti kako me je današnja slika Banovine prilično zadivila.

Ujutro se mogla vidjeti magla iznad brda pored Mokrica i taj besprijekoran pogled s ceste razgalio mi je dušu, a u poslijepodnevnim satima oblaci su se odlučili zadržati na našem dijelu neba i ovom jesenskom danu podariti poseban ugođaj. Vožnja od Topuskog do Petrinje nije mi dala mira, stoga sam se uhvatio fotoaparata. Krave su zadovoljno pasle travu na polju, jedna žena je krenula u šipražje u potrazi za nečim, sijeno bješe skupljeno u bale, muškarac je pripremao drva za ogrjev – idila! Mir, spokoj i priroda. Nema gužve na cestama, galame, malograđanštine, užurbane svakodnevice, istaknutog kapitalizma – na tren sam poželio zamijeniti mjesto s nekim od seljaka.

Kada sam ušao u Petrinju primijetio sam kako se iza objektiva sve čini drugačijim. Tamni oblaci pružili su jednu drugačiju sliku. Sjetio sam se članka koji sam pisao o Glini, o zaboravljenom gradu, i prisjetih se raznovrsnih komentara koje sam dobio za taj članak. Možda ćete na pokojoj fotografiji zamijetiti sličnost. Bez obzira na moj osobni stav kako je Petrinja za razliku od Gline u nešto boljem stanju, ali ipak… cijela priča je već odavno mogla biti ljepše ispričana.

Mario Lovreković – Lovra

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.