Subota , ožujak 17 2018
Početna / A. Olujić / Black Friday

Black Friday

U posljednjih nekoliko dana zapljusnule su nas reklame o nekakvom “crnom petku” iliti kako piše na njima – “Black Friday”. Ma koji mu je to… da ne kažem što.

Gledam ja to pomalo zabrinuto. Na sve strane nude svakakvu robu s popustima od 50, 60, 70 pa i 90 posto?! Ovo ne može izać’ na dobro – kontam ja. Ako neka osoba brza na potezanju kartice iz novčanika uđe u trgovinu, ajme majci. Ah, pa sad mi je jasno zašto su ga nazvali crni petak. Kada dođu na naplatu računi za robu kupljenu tog dana čovjeku se zacrni pred očima.

No, ovo je samo moja teorija zašto se ovaj dan tako zove. Ima i drugih, mada nisu ni približno dobre kao moja, ja ću ih ipak navesti da ne ispadnem neprofesionalan.

Izraz “Black Friday” označava u SAD-u petak koji pada nakon Dana zahvalnosti (Thanksgiving) koji se slavi četvrtog četvrtka u studenom i uzima se kao dan početka sezone božićne kupovine. Iako ovaj dan nije zvanični praznik u mnogim državama SAD-a je neradni dan za zaposlenike u javnim i državnim službama što su prihvatile i mnoge firme koje također svojim zaposlenicima na ovaj dan daju slobodno.

Za ekonomiju SAD Black Friday ima veliku važnost budući da se zahvaljujući velikim popustima i rasprodajama u trgovinama, koje privlače mnoštvo kupaca, ostvaruje daleko najveći promet u godini, zadnjih godina preko 50 milijardi dolara godišnje. Doduše danas se može govoriti o “crnom vikendu”, pošto rasprodaje traju često od četvrtka navečer do nedjelje, a ne o “crnom petku”.

Ima više teorija odakle potječe izraz Black Friday. Prvi puta ga je koristio časopis Factory Management and Maintenance1951. za poplavu bolovanja koji su zaposlenici uzimali na taj dan. Izraz je također upotrijebila policija u Philadephiji 1961. opisujući kaos koji je vladao u gradu i u dućanima toga dana. Neki pak termin dovode u vezu s činjenicom da je to za trgovce dan u kojem ostvaruju najveću zaradu u godini pa mnogima od njih pruža priliku izvući se iz minusa – umjesto crvenih brojki (za minuse) mogu u svojim poslovnim knjigama pisati crne brojke (za pozitivno poslovanje), odnosno kažu da trgovci taj dan imaju crne ruke od brojanja novčanica.

Postoji još jedno objašnjenje, a vezano je za veliki slom burze 24. listopada 1929. koji Amerikanci zovu “Black Thursday” (crni četvrtak) a u Europi se za to uvriježio naziv “Black Friday“. Naime veliki slom američke burze dogodio se u četvrtak a njegove posljedice su se u Europi osjetile zbog vremenske razlike slijedeći dan. No i u Americi su dan nakon sloma, u petak, gomile ljudi nagrnule u banke kako bi podigle svoju ušteđevinu i zakrčile ulice koje su se “zacrnile” od gomile koja je uzaludno pokušavala doći da svojeg novca.

Teorija je, o porijeklu imena, kako vidite dosta, pa izaberite onu koja Vam se najviše sviđa. Međutim, moja žena je upravo ušla u kuću s velikim osmijehom na licu i velikim vrećicama punim stvari u rukama, što mi nekako daje naslutiti kako je moja teorija ipak točna.

A. Olujić

Moglo bi vas zanimati

PRIOPĆENJE OPORBE U ŽUPANIJSKOJ SKUPŠTINI

  Poštovani građani Sisačko moslavačke županije ! Iako smo upozoravali na vrijeme na potrebu sazivanja …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *