Subota , ožujak 17 2018
Početna / A. Olujić / Posljednji pozdrav Predragu Luciću

Posljednji pozdrav Predragu Luciću

Danas je stigla tužna vijest. Umro je Predrag Lucić.

Ja spadam među one koji su bili redovni čitatelji jednog časopisa koji je stekao kultni status u Hrvatskoj, “Feral Tribunea”. Nemoguće je pobrojati koliko puta su me nasmijali prilozi i zadivila hrabrost novinara koji su radili u njemu, među kojima su bila imena trojice njegovih osnivača: Viktora Ivančića, Borisa Dežulovića i Predraga Lucića.

Iako je studirao kazališnu režiju Lucić se praktično odmah na početku svog profesionalnog života odlučuje za novinarstvo. Najprije je počeo objavljivati tekstove u satiričnom podlistku Nedjeljne Dalmacije, “Feralu”, da bi 1988. postao njegov stalni autor. Uz Lucića je u Feralu radio i Boris Dežulović a godinu dana poslije pridružio im se i Viktor Ivančić. Iste godine mijenjaju ime u “Feral Tribune”. Ovaj trojac je naslanjajući se na tradiciju splitske satire istu nadogradio i razvio do neslućenih razmjera. Svojim karakterističnim postmodernističkim stilom u koji je bila umiješana lokalna tradicija i izričaj znali bi nerijetko biti toliko britki da je to prelazio u bezobraštinu, stvarajući potpuno novi i kod nas do tada neviđeni oblik političke satire.

Feral Tribune i njegovi tvorci bili su trn u oku svih struktura koje su bile na vlasti. To je valjda jedini tjednik koji su vlasti pokušali ugasiti tako da su mu 1994. razrezali 50 posto poreza na promet s izgovorom da su u njemu pornografski sadržaji. Časopis se na kraju, godinama poslije toga (2008.), ugasio zbog financijskih problema.

Lucićeva specijalnost bila je satirična poezija često rađena na temelju poznatih pjesama, pa je i poslije zatvaranja Feral Tribunea u suradnji s Dežulovićem nastupao kao duo “Ludež” izvodeći pred prepunim auditorijem svoje predstave “Melodije Bljeska i Oluje”, čiji naslov i sadržaj su mijenjali i prilagođavali mjestu izvođenja ili događaju. Tako su u Splitu izvodili “Melodije kurbi et oporbi”, uoči ulaska Hrvatske u EU izveli su “Melodije sela i Brisela”, kada je Kolinda Grabar Kitarović najavila kandidaturu za predsjednicu RH “Melodije koke i Kolinde”, a bilo je tu i “Melodija krvi i kulture”, “Srba i čekića”, “ruba i pameti”… Ove predstave ispunjene satiričnim preradama poznatih pjesama i vlastitom poezijom uz gitaru i neizostavnu bocu crnog vina predstavljaju do tada neviđenu književno-scensku formu koje je Kruno Lokotar nazvao “lucidarijama”. Za njih ne da se tražila karta više, nego predstava više.

Predrag Lucić je imao hrabrosti kao čovjek i novinar naglas govoriti i pisati o nekim temama onda kada se većina bojala o tome i šutjeti. Njegovom smrću Hrvatska je izgubila velikog novinara i još većeg čovjeka.

A. Olujić

Moglo bi vas zanimati

PRIOPĆENJE OPORBE U ŽUPANIJSKOJ SKUPŠTINI

  Poštovani građani Sisačko moslavačke županije ! Iako smo upozoravali na vrijeme na potrebu sazivanja …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *