Steroidi – ovako ili onako

0

Gospodine predsjedavajući, Vi kao predstavnik manjina ovdje ste sastavni dio većine a mi oporba smo manjina. Molim Vas, dakle, da s iskustvom manjine, kada ste u ulozi manjine, razumijete nas koji smo manjina te primjenite prema nama pravila koja želite da se primjenjuju prema vama kada ste manjina.“ Tako nekako jutros reče Bauk, Bračanin, vjernik, komunista, kako ga nazvaše, u Saboru nakon cjelonoćnog zasjedanja koje se bez prestanka nastavlja i danas i ne nazire se njegov kraj.

Dobronamjerni građanin bi pomislio da uvaženi dan i noć bez prestanka raspravljaju o nečem posebno važnom za Hrvatsku i njezine građane. Recimo, o mogućoj ugrozi cjelovitosti, padu BDP-a, četvrtini stanovništva na rubu siromaštva, raspadu zdravstvenog sustava, stotinama tisuća građana u dužničkom ropstvu, katastrofalnoj demografskoj slici Hrvatske, masovnom iseljavanju radno sposobnog stanovništva, katastrofalnoj vanjskoj politici gdje smo prema svima u podređenom položaju, ne provođenju obrazovne reforme, urušavanju poljoprivredne i stočarske proizvodnje, namjeri rasprodaje poljoprivrednog zemljišta, šuma i voda…

A ne! Rasprava se vodi o promjenama Poslovnika o radu Sabora. Da li će uvaženi imati pravo i kada zatražiti stanku, koliko će trajati replika i još neke sitnice. Vladajući na jednoj strani a oporba na drugoj zauzeli su rovove i ne popuštaju niti milimetra. Vladajući se uzdaju u svoju tanku većinicu, znajući da je glasovanje javno pa neće biti neposlušnih na koje bi zbog neposluha mogli biti nahuškani organi gonjenja ili bi ostali bez par milijuna kunića za svoj društveno-koristan rad svoje udrugice i tako nešto slično i na tragu onog „nije moralno ali je po zakonu“.

Oporba pak glumi oporbu. Neki zaozbiljno, a neki bome neozbiljno. U konačnici, svi se lagano zajebavaju na račun građana a, na koncu, me ne bi čudilo da poslije svega naplate i dodatak na noćni rad.

Ona Baukova opaska, spomenuta na početku teksta, uvaženog Radina koji je u tom trenutku predsjedavao praznom sabornicom nije ni lecnula. Lecnula je jedino uvaženog Glasnovića kada mu isti taj Bauk, čini mi se, reče da mu „jedna minuta replike nije dovoljna da pet puta spomene komuniste, a ako to ne učini pet puta jednostavno se pogubi u diskusiji“.

Mene osobno posebno zanima kako će glasovati u petak u podne oni koji nisu cijelo vrijeme niti provirili u sabornicu. Na osnovu čega će oni donijeti svoje uvaženo, demokratskom mišljenje ako nisu čuli tuđe. Stoga bi bilo zanimljivo i korisno da se uvijek glasuje na koncu rasprave.

Znam, jedini je problem što tada ne bi bilo vremena ispisati šalabahtere, a ono što zbilja ne znam i ne mogu slutiti da li se u ovoj zavrzlami uzimaju steroidi grupno ili pojedinačno, kao i ima li promišljanja što će biti kada nestane steroida pa nabildani počnu kopniti.

Marjan Gašljević

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.