Subota , ožujak 17 2018
Početna / Regional / 700. izvedba sinoć u HNK u Zagrebu: Eru s onoga svijeta na otvorenju zgrade Hrvatskog doma 5. prosinca 1954. vidjeli su i Petrinjci

700. izvedba sinoć u HNK u Zagrebu: Eru s onoga svijeta na otvorenju zgrade Hrvatskog doma 5. prosinca 1954. vidjeli su i Petrinjci

„Vječni mladić“ kako u novinskim napisima nazivaju domaću komičnu operu Ero s onoga svijeta, najuspješnije i najpopularnije djelo Jakova Gotovca, sinoć, 10. siječnja 2018. izvedeno je sedamstoti put. Opera se već davno ubrojena među najuspjelije slavenske komične opere, od praizvedbe u zagrebačkome HNK 2. studenoga 1935. gotovo je konstatno sastavni dio zagrebačkoga opernog repertoara i repertoara svih hrvatskih nacionalnih kuća.
U sinoćnjoj izvedbi sudjelovali su Siniša Štork (Gazda Marko), Dubravka Šeparović-Mušović (Doma), Valentina Fijačko-Kobić (Đula), Miljenko Đuran (Mića-Ero), Ljubomir Puškarić (Mlinar Sima), Ana Zebić-Kostel (Čobanče), Mario Bokun (Momče), balet, zbor i orkestar Opere HNK, uz dirigiranje Zorana Juranića.
Brojni osvrti o predstavama postavljenim na stranim pozornicama ocjenjuju Eru zaštitnim znakom hrvatske opere, koji prenosi pjesme i plesove svoje domovine u svijet, pri čemu su dramska riječ i glazba idealno spojene. Glazbeni kolorit, bujna orkestracija, živahni ritmovi, pjevne vokalne linije koje neprekinuto teku u uskoj su vezi s iznimnim libretom Milana Begovića prepunim duhovitih i domišljatih stihova.
Glavni lik opere i pokretač radnje je Mića, mladić iz bogate seoske obitelji Dalmatinske zagore. Dok pokušava pronaći djevojku s kojom bi se oženio, na majčin se savjet prikazuje kao siromah, kao Ero s onoga svijeta, jer želi biti siguran da ga odabranica Đula iskreno voli. Iako je mnoge prevario, na kraju mu je sve oprošteno i on dobije djevojku koju ljubi. Efektan baletni finale opere, furiozna tempa, svojevrsna je oda pučkom načinu života, u kojem glazba prožeta etnosom dalmatinskoga zaleđa dolazi u prvi plan.
Posljednja inscenacija Ere s onoga svijeta u režiji Krešimira Dolenčića prikazuje se punih 25 godina, od 9. svibnja 1992. kada je bila premijerno izvedena pod ravnanjem Lorisa Voltolinija, u scenografiji Dalibora Laginje, kostimima Inge Kostinčer koje je obnovila Dženisa Pecotić, oblikovanju svjetla Vladimira Kazde, koreografiji Margarete Froman koju je prenio Zvonimir Reljić i scenskome pokretu Ioana Barbua.
U punom sjaju scenografije, glazbene raskoši i kompletnog ansambla HNK iz Zagreba, u tri izvorna čina popularnog Eru s onoga svijeta, vidjeli su i Petrinjci, 5. prosinca 1954. za otvorenja tada novosagrađene (i još uvijek na svome mjestu) velebne zgrade ondašnjeg Doma kulture, danas Pučkog otvorenog učilišta-Hrvatskog doma. U arhivi ustanove postoji povijesni plakat ondašnjeg Ere.. u interpretaciji Marijane Radev, Nade Tomčić, Noni Žuneca,Josipa Križaja i drugih, a uz dirigirenja maestra J. Gotovca. Kod starih Petrinjaca ostale su trajne uspomene i naraštajima prenošena sjećanja na ovu priredbu na kojoj je po pozornici vođen živ-živcat konj-bjelac, a orkestra svirao ispod bine, u sada zatvorenom prostoru produžene pozornice.
Još najmanje dva puta vezani su Petrinja i slavni Jakov Gotovac. Nazorovu pjesmu Naš grad skladao je i upravo posvetio tadašnjem RKUD Artur Turkulin, a mješoviti zbor premijerno izveo na Pokrajinskoj smotri Banije i Korduna u Topuskom 8. svibnja 1955. Kompozicija je ocijenjena najboljom, potom je nagrađena i od Saveza prosvjetno-kulturnih društava NR Hrvatske, a i sadašnji naraštaj Slavulja ponekad Naš grad vraća na repertoar.
Na poziv RKUD Arturu Turkulin u Petrinji je Jakov Gotovac 15. travnja 1967. prisustvovao autorskom cjelovečernjem koncertu Zvuci Jakova Gotovca, a tom važnom glazbenom događaju nazočio je i arhitekt Aleksandar Freundenreich, glavni projektant zgrade Doma kulture.
Antun Petračić
(prema današnjem press izvoru HNK i iz monografije HPD Slavulj 1864.-2004., dr Ivice Goleca)

Moglo bi vas zanimati

Kiša spriječila Šimu Strikomana u Petrinji

A došao lijepo čovjek u Petrinju pripremiti teren, obišao ga, razmislio, nacrtao crte na koje …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *