Ana – Od Starog Pračna do Šamarice

0

Piše:Miroslav Šantek Cobra

Ana se pojavila jednog jesenskog dana 2015. ispred stare munjare – ruševne zgrade na početku Šetališta Kajetana Knežića na nasipu Petrinjčice, gdje je došla po novinarskom zadatku koji se iznenada pretvorio (kako to obično biva u ovom poslu) u nešto sasvim drugo koje će se održati na nekom nenadanom i neplaniranom mjestu. A tog puta je bilo vrlo gadno – trebalo je odmah poći desetke kilometara dalje – na rub velike šume Šamarice. Ana nije imala auto i utrpah je u Renault Scenica – u to doba, službeno vozilo PS portala sa starim dobrim kazetofonom na kojem se vrtila kazeta američke grupe Nirvana – album Nevermind iz 1991. Da, onaj koji je zapalio cijeli glazbeni svijet svojom pojavom.

Ova cura se preziva Božičević. Došla je iz potpuno drugačijeg krajolika. Živi pored Kupe, tamo gdje ona vijuga ispred Siska grada, u selu Staro Pračno. Posao ju je doveo do Petrinje, zaposlila se na “poticaj”u lokalnom mediju –  država plati godinu dana poslodavcu za radnika, a poslodovac u većini slučajeva nakon tog vremena jednostavno ne zadrži tog radnika. Kažu da nemaju para i uzmu nekog drugog na taj isti poticaj. Ana je maštala o pokretanju vlastitog biznisa, vlastitog medija koji bi bio potpuno drugačiji od drugih i potpuno slobodan, vidjela je da su svi lokalni mediji na istu foru i da vrte iste vijesti vezane isključivo za ugovore o praćenju gradova i županije. A onda je skužila da postoji PS portal i to ju je obeshrabrilo. Odlučila je steći radnog iskustva u novinarstvu i to joj je išlo jako dobro. Čak i danas, nekoliko godina poslije njenog odlaska s petrinjske novinarske scene, poneki građani pitaju gdje je i što radi – jer ostala je u sjećanju po dobrom radu i smislu za napraviti priču i ponekad je i nama radila probleme. Jednostavno cura nije samo snimila od riječi do riječi govornika i sve to prepisala – to zna napraviti baš svatko. Znala je i dodati nešto svoje.

Ana nikad nije bila na Baniji. Bar ne malo dublje u toj najljepšoj zemlji svijeta. Gledala je kroz prozor Scenica kako šume postaju sve gušće, kako pičimo kroz prazna sela i prekrasnu prirodu i kako odjednom sva civilizacija prestane i pojavi se na vidiku velika šuma – Šamarica. Prošli smo selo Miočinoviće i zastali pored velikih trupaca pripremljenih za odvoz. To je bila tema tog novinarskog terena tog dana. Psihodelično sunce, zima koja viri iz krošanja pred skorašnji dolazak i spoznaja da sam jednoj osobi pokazao što je to Šamarica jer sam predosjećao da se više nikada neće vrattiti na ovo čarobno mjesto.

Nakon godinu dana kako se pojavila, Ana je nestala. Ništa ju više nije vezalo za Petrinju.Danas radi u Zagrebu, velegradu prema kojem i PS portal lagano odlazi. Možda nam se putevi ponovno sretnu. Tko zna.

 

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime