Ante Milković

0

Ante Milković je Petrinjac. Hrvač koji je hrvao u HK Petrinja i HK Sisak, a danas je član HK Sesvetski Kraljevac. I ima vrlo zanimljivu sportsku priču. (M.Šantek)

Kada jedan “dječak” od 110 kg u nepunih pola godine osvoji 9 medalja u hrvanju počevši od titula juniorskog prvaka RH, mlađih seniora U-23, preko seniorske srebrne medalje, Austrija Opena – srebra… Beograd Opena – srebro, Međunarodni turnir “Chomutov” 2018 –  zlato, te do jučerašnje pobjede na “Trofeju Jadrana”… onda taj “klinac” zaista zaslužuje naše poštovanje.

Priznajem da sam iz više razloga pomalo emotivno vezan za tog klinca, naime s Antom Milkovićem sam do prije par godina znao provoditi jutra u hrvačkoj dvorani, trčati nasipom,  tada sam se mogao s njim i pohrvati, jedino sam ga molio da me ne baca pojas –  da me ne ubije….. Svi mi koji ga poznamo sjećamo se kako je prije početka “pravog treninga” uvijek dolazio u dvoranu, odradio neki svoj trening. Trener Vinko je bio njegov hrvački uzor od kojeg je po meni gotovo sve naučio u hrvanju. Nažalost, hrvanje je surov sport i Ante je to osjetio na vlastitoj koži, tj vilici. Na pripremama za Svjetsko prvenstvo prije par godina doživio je tešku tjelesnu povredu –  prijelom vilice. Mjesecima je trajao oporavak, samo on i njegovi roditelji znaju što su prolazili. Nekoliko mjeseci nakon povrede vratio se u hrvačku dvoranu, pokušavajući vratiti izgubljeno samopouzdanje, otkloniti tu strašnu psihološku barijeru – strah od bacanja, nove povrede. Sjećam se kako mu je Vinko pomagao, zapravo svi smo mu nastojali pomoći da pobjedi sam sebe. Odustao je u jednom trenutku, no mene nije mogao prevariti. On najbolje zna o čemu smo nas dvojica često razgovarali. Na sreću za hrvanje, hrvatski sport, Ante je nakon traženja samog sebe, uspio isključivo vlastitom voljom, snagom, karakterom uspjeti pobjediti sve svoje strahove i vratiti se hrvanju. I to kako uspješno. Prošle godine je bio na Europskom, Svjetskom prvenstvu… Ove godine pored svih gore navedenih medalja on se već pomalo priprema za novo Europsko i Svjetsko prvenstvo. Vjerujem i zaista želim da ga trener reprezentacije Anton Đok, po običaju onako pobjednički nakon osvojene medalje na Europskom, zavitla i baci na strunjaču. Vjerujem da će mu na tom putu i te kako pomoći činjenica što trenutno trenira sa našim Josipom Matković, Đoletom… jednim od uspješnijih Hrvatskih hrvača. Dečki drago mi je vidjeti vas kako trenirate. Obojici želim sve najbolje, te naravno, znate da bez pluća nema ništa. Sretno.

Za PS portal Drago Miličić

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime