Početna / Cobra / Banijska praskozorja – In memoriam

Banijska praskozorja – In memoriam

Naš kolega, snimatelj HTV – a, Goran Lederer je ubijen 10. kolovoza 1991. u samu zoru velikih ratnih sukoba, velikih nevolja i nedaća koje će se dogoditi iduće 4 godine.

Lederer se nije bojao. On je samo htio svjedočiti i snimiti realnu, stvarnu situaciju tog vremena, tako da je s kamerom na ramenu pratio i snimio hrvatske branitelje na položajima, išao s njima u patroliranja, bilježio napetost, neugodu i opasnost – bilježio odvažnost tih ljudi.

Nema čovjeka koji nije u tom vremenu vidio njegove snimke patroliranja skupine hrvatskih branitelja na poljima i šumama oko Hrvatske Kostajnice, potpomognute glazbenom podlogom Dire Straitsa – Brothers in arms.

Lederera je neki kukavica snajperskim hicem ubio. Poginuo je u 33. godini života na radnome zadatku na brdu Čukur kod Hrvatske Kostajnice. Pogođen je metkom iz snajpera tijekom snimanja hrvatskih branitelja u njihovoj akciji za vrijeme srpskih napada na Pounje, a jučer je održana i komemoracija u spomen na njega. Uz članove obitelji pokojnog Gordana Lederera, komemoraciji su nazočili i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanici MUP-a i MORH-a, glavni ravnatelj HRT-a, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice, kolege, prijatelji i poštovatelji legendarnog snimatelja HRT-a.
U svom je obraćanju zamjenik župana Ivan Celjak uz ostalo rekao: „ Dopustite mi da kratko izreknem pokoju misao o čovjeku koji neće umrijeti dok god ga pamte oni koji ga poštuju i vole. Gordan Lederer trebao je danas uživati u plodovima svog maestralnog rada, trebao je prenositi svoje prebogato znanje i ljubav prema kameri mladima. Trebao ih je učiti i poslu i odnosu prema poslu, iako je za njega kamera i novinarstvo bila daleko više od pukog obavljanja posla. I to je trebao prenijeti onima koji su ga danas trebali slušati, učiti od njega i naslijediti ga.U idealnom bi svijetu to bila činjenica i istina, tako bi se dogodilo.”

M.Šantek

 

 

 

 

Moglo bi vas zanimati

Rekla je: Dođi na večeru ( sarma bez mesa, fancuska salata bez jaja…)

Sreo sam je nedavno na ulici. U prolazu mi je rekla da dođem na večeru. …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *