Bilo nekad jezero Pecki pa zagonetno nestalo, možda jednog dana nestane i jezero s Trga hrvatskih branitelja u središtu Petrinje

1

Piše: Miroslav Šantek Cobra

Kažu da je nekad na toj Hrastovačkoj gori, na vrh jednog brda, postojalo jezero Pecki – prirodni biser i fenomen i vjerojatno je bilo jako lijepo. Jednog dana je misteriozno nestalo – popila ga zemlja, a narod –  ko narod, odmah je izmislio priče o njemu na rubu horora i znanstvene fantastike. Prije nekoliko dana, čak smo imali priliku vidjeti sjajnu predstavu o prokletniku s tog jezera koju su odigrali petrinjski glumci amateri i još jednom dokazali da u Petrinji ima sluha i volje za kulturom i očuvanju starih petrinjskih legendi i priča.

Jezera Pecki nema, hoće li jednog dana izniknuti ponovno samo od sebe vidjet ćemo, ali povremeno se u samom središtu Petrinje – na trgu koji se diči imenom hrvatskih branitelja pojavi jezero – čim padne malo obilnija kiša i tu se zadrži sve dok sunce i njegova toplina ne riješe problem i pretvore ga u paru. U vrijeme dok to jezero postoji, teško je suhih nogu prijeći preko trga, a pročitati nešto sitnijih slova na oglasnoj ploči – jako teško. Ovo jezero je nastalo vjerojatno još krajem 1991., pa traje do današnjih dana. Otkad su ratna djelovanja stigla na ovo mjesto, a i kad su prestala s Olujom od koje je prošlo skoro 23 godine, ovaj trg nikako da se obnovi. Kroz gradsku vijećnicu i u foteljama su sjedili ljudi iz svih stranaka koje postoje već 23 godine i ništa. Jezero je tu. Srećom i sunce. Ne znamo jedino koliki je zakonski vremenski rok da nešto postane legenda.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime