Brza Petrinjčica i razlivena Kupa: Retriver glumi polarnog medvjeda, ispred kuće na nasipu Peco „šminka“ svoj čamac

0

U samo deset dana isto mjesto nije za prepoznati: zameten i zaleđen okoliš Petrinjčice za niskog vodostaja po dnu korita izgledao je pretprošle subotu, a danas, samo u debeloj hladovini komadići leda sa sudbinom brzog otapanja, južina s vrućinom, Petrinjčica brza, mutna, nabujala, nestvarna i nesvakidašnja, baš kao i njena razlivena „majka“ Kupa…
U žutoj valjajućoj pritoci Kupe prijepodne veliko iznenađenje: da nismo u Petrinji povjerovali bi da smo na polarnom sjeveru Europe. Ne, nije u vodi glava bijelog medveda: usred brzice spretno i odvažno, u očitom uživanju- pliva, pluta, dolazi do obale i veselo ponovo ulazi- veliki muški zlatni retriver. Od prolaznika po nasipu očekuje dobacivanje grana, dasčica, svega što pluta, a onda ih taj uporni plivač precizno dohvaća u brzaku i slavodobno vraća na obalu.
Ovakvo umijeće pokazivao je razigrani vodeni lovac sve do gradskog kupališta i natrag prema mostu u Kaniži. Tu je stao, možda osjetio vrijeme vraćanja kući, a od bivšeg čuvara gradskog kupališta Željka Grčića- Belog saznajemo kako ovaj pas redovito preplivava Kupu, luta uz Petrinjčicu, pa se istim riječnim pravcom vraća u svoj Brest, Vurote…(ili već gdje mu je dom).
Uz neobičnog retrivera, na Petrinjčici je i plovilo kakvo se ovdje može probiti samo za visokog vodostaja. Svoj zeleni kupski čamac, ispred kčb. 9. na Šetalištu Kajetana Knežića „parkirao“ je vlasnik Predrag Kodrić-Peco.
– Doveslao sam preko ušća i uzvodno Petrinjčicom ispod mosta u Gupčevoj ulicu, sada ga čistim od ostataka snijega i leda, izbacujem vodu. Za povratak na vez u Kupi kod kupališta pričekat ću sniženje vodostaja, a u Petrinjčici dobro paziti da me ne „zarobi“ nekoliko slapova- iz svoga plovila kaže nam ovaj petrinjski prosvjetni djelatnik.
Snijeg i hladnoća pretprošli tjedan, a južina s prijetnjama proširenja poplave, predljetne temperature prvog dana ovog tjedna, „sjeverni medvjed“ i čamac usred Petrinjčice, nedostupno kupalište i prilaz mu iz Zagrebačke ulice – detalji su foto-kronike dolje ispod ovog zapisa Antuna Petračića

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.