„Dođi duše (pre)sveti!: Blagdan Duhova proslavljen uz ostatke nekadašnje crkve sv. Duha na 300 metara visokom proplanku Hrastovačke gore

0

U subotu pred Duhove, veliki blagdan sutrašnjeg „rođendana“ katoličke crkve, župljani Hrastovice i njihovi gosti već su proslavili i to na posebnom mjestu: 300 metara visokom proplanku usred Hrastovačke gore, uz temelje crkve sv. Duha, izgorjele prije više od 100 godina i sve to vrijeme u čekanju novogradnje. Umjesto novog svetišta, vrijedni Hrastovčani iz HPD Sv. Duh, nazvanog upravo po nekadašnjoj crkvi i samostanu uz nju, iznad svoga sela sagradili su drvenu kapelu, sa zvonom. Ispred toga svetišta u prirodi danas su zajedno domaći župnik fra Igor Barišić i župnik iz susjednog Hrvatskog Čuntića fra Petar Žagar (inače počasni član HPD Sv. Duh), služili svečanu misu.
Uz poziv iz Evanđelja „Dođi, duše (pre)sveti!“, kao i obično, vrlo pristupačno, nadahnuto i razumljivo o značenju sv. Duha propovijedao je župnik Hrastovice. Prvi puta na ovom mjestu sveta misa služena je uz novi oltarnik, za kojeg je platno darovala mještanka, vijećnica Gradskog vijeća Petrinje Ljubica Sodić, a u narodnoj etno-tradiciji ovog hrvatskog kraja rubove oltarnog stolnjaka izvezla zvonarica Ljubica Radučević.
Župnik I. Barišić pripremio je prigodnu izložbu dokumenata o Misi Hrastovičkoj, nepoznatog autora i mjesta nastanka,koju je iz franjevačke arhive iznio opat Konrad Potočnik, kao djelo u Es-duru, zaokružene cjeline, namijenjeno za mješoviti pjevački zbor i soliste uz pratnju orgulja.
U ime čuvara i održavatelja ovog prostora, svećenicima i hodočasnicima zahvalio je predsjednik HPD Sv. Duh Damir Knežić , a nama još rekao:
„Uz drvenu kapelicu dovezli smo pijesak i ostalu građu za betoniranje podišta i okoliša, te podloge drvene sjenice. Za ovaj materijal sredstva je dao Grad Petrinja, a dobrovoljnjim radom brzo ćemo obaviti i taj posao. Ovo ljeto spremamo se i na planinarske izlete“.
Na obronak uz strminu Hrastovačke gore dopješačili su mještani iz doline i gosti iz Petrinje i Siska, najdalji putnik bio je Andrija Sučić iz Kalifornije u SAD, na ljetnom odmoru u Taborištu, mladi su se odvažili i biciklima, dobrektala su dva traktora, hodočastili predstavnici ostala četiri društva iz Hrastovice (vatrogasci, nogometaši, folkloraši i skijaši), a za sve slavljenike Duhova uz ostatke sv. Duha, lovci iz Petrinje za ručak pripremili gulaš od veprovine.
Na PS portalu još će uslijediti ostale zabilježene zanimljivosti i uočeni detalji s lijepe i svečane ovosubotnje proslave sutrašnjeg blagdana po prekrasnom vremenu usred Hrastovačke gore.
Autor: Antun Petračić

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime