EDUKATIVNA AKCIJA UOSI SMŽ I U GLINI

0

Svi oni koji su se u srijedu, 21. rujna između 9 i 10 sati ujutro, kao vozači ili pješaci našli na raskrižju ulica S. i A. Radića i 20.dp te Trga bana Josipa Jelačića u Glini, mogli su primjetiti slijepe osobe koje s pratiteljima polako prelaze preko zebre. Izabran je dobar dan – srijeda-sajam pa je na glisnkim ulicama poprilična gužva. Neki su vozači usporili i zaustavili se, a neki su požurili da prođu označeni pješački prijelaz prije onih koji su već stupili na njega. Svi smo to ponekad učinili jer nam se baš uvijek žuri, zar ne? O posljedicama tada ne razmišljamo.
Upravo zato, povodom Europskog tjedna mobilnosti više udruga s područja Sisačko-moslavačke županije priključilo se obilježavanju i provođenju preventivnih i edukativnih akcija. Europski tjedan mobilnosti traje od 16. do 21. rujna. S preventivnom akcijom započelo se u Novskoj , a nastavilo u Sisku i Glini 21.rujna 2016.
Kako je kazala Aleksandra Milković, izvršna direktorica županijske Udruge osoba s invaliditetom, u projekt su uključeni i Udruga slijepih, Uduga dijabetičara, Udruga invalida rada, Građanske inicijative “Moj grad” Sisak i Udruga terapijskog jahanja “Kas”. U Glini je u suradnji s djelatnicima Policijske postaje Glina provedena akcija Udruge slijepih SMŽ pod nazivom „Da li nas vidite“.
U razgovoru, gđa Aleksandra je naglasila važnost pomoći invalidnim osobama rekavši: „ Mobilnost je zajamčena svim ljudima i preduvjet je za uključivanje u život zajednice. Cilj akcije je skrenuti pažnju na osobe s invaliditetom koje sudjeluju u javnom prostoru te da na njih treba obratiti pozornost kao sudionike u prometu, ali i na pristupačnost objektima, parkirališnim mjestima, svuda gdje se kreću.“
Pažljivim vozačima (jer oni drugi su projurili svojim putem), i svim zainteresiranima podijeljeni su edukativni listići udruga. Često zaboravljamo da se bolesti i nesreće koje mogu imati za posljedicu invalidnost ne događaju samo drugima već se mogu dogoditi i svakome od nas. Posvijestimo li si to, vjerujem da ćemo se s više pozornosti odnositi prema našim sugrađanima koji se nose s teškoćama bilo koje vrste.
Za ps portal Katica Gašljević Tomić

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime