Glazbena svečanost ove subote: U Petrinji se održavaju jubilarni 10. međunarodni Lipanjski zvuci

0

Par stotina pjevača u 16 zborova iz Hrvatske, Slovenije i Kosova ovu subotu okupljeno je u Petrinji, na 10. međunarodnoj glazbenoj svečanosti Lipanjski zvuci, posvećenoj 21. lipnju- svjetskom danu glazbe.
Susret pjevača u tradiciji je nekadašnja četiri festivala pjevačkih zborova Hrvatske održavanih u Petrinji od 1968. do 1972. i trajnoj inspiraciji zbornog pjevanja na domaćim petrinjskim veselicama tijekom cijele godine. 2008. Petrinjske zvuke pokrenuo je ogranak Matice hrvatske u suradnji s Hrvatskom udrugom zborovođa, a ove godine u suorganizaciju se uključio Mješoviti zbor mladih Matice hrvatske „Mato Bučar“, čiji će članovi iduće godine preuzeti sve obveze. Na dosadašnjim Lipanjskim zvucima sudjelovalo je 78 muških i ženskih zborova, u jednom razdoblju oni su se službeno natjecali i proglašavali pobjednici, a do 2013. trajao je i natječaj za vokalne kompozicije, s ukupno 16 nagrađenih autora iz Hrvatske i svijeta.
Jubilarni 10. međunarodni Lipanjski zvuci Petrinja 2017. poslijepodne su otvoreni ( bez ijednog službenog predstavnika Grada Petrinje !?) u hladu grana i mirisa cvjetova najveće Lipe ilirike ispred prozora župnog ureda. Svi zborovi otpjevali su hrvatsku himnu ( uz dirigiranje Želimira Đenđinovića, predsjednika Organizacijskog odbora), a zbor Srednje škole Petrinje (uz ravnanje Marije Alapić) izveo je skladbu Lipe sv. Lovre, s glazbom Mladena Čakarića na tekst Hrvoja Bobinca.
Uz Gradsku limenu glazbu Petrinje u mimohodu se prošlo rubnim staza gradskog šetališta i u župnoj crkvi skupno ( uz orguljašicu Katarinu Mandić) otpjevalo Rajska Djevo, kraljice Hrvata… Sudionike je pozdravio župnik Josip Samaržija, a o povijesti Petrinje i ove crkve kazivao Ivan Rizmaul.
U velikoj dvorni Hrvatskog doma od 17 sati traje revijalni koncert, a u 20 sati počinje završni svečani dio.
U ovogodišnjim Lipanjskim zvucima sudjeluju ansambli, zborovi i društva iz Podstrana, Velike Gorice, Kuča, Kutine, Zagreba, Siska i Petrinje, te gosti iz Celja, Ljubljane i Prištine. U dvoranu je ulaz slobodan.
Novinar: Antun Petračić

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime