Javna tribina o vodovodu i odvodnji: Nezadovoljstvo ljudi iz Petrinje, Mošćenice, Nove Drenčine…

0

Petrinja je svoj prvi vodovod dobila 1911. godine i vjerojatno su u prekopanom gradu ondašnji stanovnici gunđali, negodovali, ljutili se i k vragu slali tadašnje izvoditelje radova.
Jednake su reakcije i sadašnjih građana ispred čijih se kuća po petrinjskim ulicama i prigradskim naseljima Nove Drenčine i Mošćenice „poboljšava vodnokomunalna infrastruktura aglomeracije Petrinja“. To je stručni izraz za rekonstrukciju vodoopskrbnog sustava te izgradnji, dogradnji i rekonstrukciji odvodnje, vrijednosti gotovo 345 milijuna kuna, od kojih 71 posto bespovratno ulaže Europska unija, po 12,6 dijele Hrvatske vode i Ministarstvo poljoprivrede, a s 3,8 posto sudjeluje Grad Petrinja, preko Privrede, svoje tvrtke za javnu odvodnju i vodoopskrbu.
Građevinsko zahtijevan i financijsko veliki zahvat, jedini takav u tijeku u Hrvatskoj, stvorio je ogromno nezadovoljstvo stanovnika, a njih 30-tak izravno su svoje mišljenje, bez pardona, iznijeli na javnoj tribini o ovoj temi. Skup građana sazvala je Privreda uz članove svoje Jedinice za provedbu projekta (JPP), ali bez predstavnika više tvrtki koje izvode radove i nekoliko nadzornih tijela.
Najveće „udare“ neugodnih pitanja ljutitih sugrađana zbog razrovanih, raskopanih, nedovršenih gradilišta, otvorenih šahti, udarnih jama po cestama, šteta i opasnosti za prometovanje, primao je direkor Privrede Zlatko Medved. Nekoliko puta je ponavljao kako njihova tvrtka ne može utjecati na tijek i kvalitetu radova, ali se njihovom timu u JPP mogu dostaviti sve primjedbe, prigovori, žalbe i mišljenja građana i to obavezno u pisanom obliku, po mogućnosti još s dodatkom foto ili video dokumentacije. Na isti način i mjesto prijavljuju se i opisi šteta nastalih na automobilima, koje novčano nisu zanemarive ni rijetke, čulo se na tribini Petrinjaca.
Na burnom sastanku u maloj dvorani Hrvatskog doma doznalo se kako još ni jedna ulica nije u fazi gotovosti za asfaltiranje, najviše se upiralo prstom na jednu trećinu iskopanog asfalta po preprometnoj državnoj cesti Petrinja- Sisak kojoj je upitno ure4đenje za nadolazeću zimsku službu održavanja. Iz redova nazočnih zbog toga je potekla ideja o prosvjedu građana s upozoravajućim blokiranjem ove prometnice.
Sve u svemu, poboljšanje i okončanje stanja s ugradnjom vodovodne i kanalicijske mreže po Petrinji i okolici ne treba očekati brzo, lako i jednostavno. Ugovorni rok sadašnje faze radova je 31. kolovoz 2018., ali se već otvoreno sumnja i u pitanje dovodi taj nadnevak. (A.P.)

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime