Četvrtak , ožujak 22 2018
Početna / Regional / Još malo iz Lovrenčeva 2017: Brestovljani u procesiji prvi put pokazali novi barjak

Još malo iz Lovrenčeva 2017: Brestovljani u procesiji prvi put pokazali novi barjak

U proteklih 12 dana Lovrenčeva u Petrinji 2017. (završava, evo, ove nedjelje 13.VIII zadnjim programom, drugim danom teniskog turnira), smjenjivale su se manifestacije za svakog po nešto i svakome po volji. Nemoguće je medijski prenijeti sva silna dnevno-noćna događanja, PS portal je pribivao svakome i svugdje, izdvajali smo priče i foto-galerije, a od glavnog 10. kolovoza, samog sv. Lovre i Dana grada u četvrtak, ostao je novinarski zapis kojeg nikako nismo htjeli propustiti.
KUD Pokupljanka iz Bresta Pokupskog prvi put je pokazao i pronio svoj novi barjak!
Priča ide ovako.
U dugačkoj, razvučenoj, okićenoj, dostojanstvenoj, svečanoj crkveno blagdanskoj-gradsko prazničkoj procesiji oko Strossmayerovog šetilišta po svim stranama Trga dr. Franje Tuđmana, u čast zaštitnika sv. Lovre i na Dan Petrinje ponosno je hodala i skupina članova obnovljenog KUD Pokupljanka iz Bresta Pokupskog, prvog prigradskog sela prema Zagrebu, tu odmah preko mosta na lijevoj obali Kupe. Uz svoje prelijepe narodne nošnje Brestovljani su se još dodatno dičili novom zastavom, prvi puta pokazanoj javnosti na ovaj glavni i najvažniji godišnji crkveni blagdan cijelog Grada. Barjak velikih dimenzija i dobro uočljiv izdaleka i nadaleko ručni je rad mještanke Bresta, Elizabeta Hrnčević, čiji su sinovi odprije, a unuci odnedavno, čvrsto vezani uz KUD Pokupljanka. Baka spretnih ruku svoja šarena ukrasna slova složila je na dvostrani narodni vez s lanene „koperte“,nekadašnjeg tradicionalnog pokrivala za krevet, u ovom slučaju platna starog više od 100 godina, dar Mire Vidušić.
Elizabeta Hrnčević je, podsjećamo, ona osoba iz naše ovoljetne priče o čuvanju Banovine, Pokuplja i Petrinje od leda i tuče iz opasnih crnih prijetećih olujnih gradonosnih oblaka, jer po pozivu protugradne službe pali posebni uređaj čija isijana toplina djeluje do tri kilometara uvis. U slobodno vrijeme od dežuranja u ovosezonskoj zemaljsko-zračnoj obrani, gđa Hrnčević lijepo, kitnjavo, precizno i uočljivo izvezla je hrvatski grb i slova KUD-a u kojem su po svim pitanjima aktivni njeni najbliži iz istog domaćinstva: sin Darko, snaha Snježana, unučad Petra i Juraj…
U prvom izlaganju novog znaka KUD Pokupljanke, kroz Petrinju ga je pronio drugi bakin unuk Ivan Hrnčević, uz Maju Barić i Antonelu Tkalčević, na novom znaku čestitao je i gradonačelnik Darinko Dumbović, a tijekom predstavljanja društva u gradskom parku, barjak se nalazio na vidnom mjestu.
O baki Hrnčević još ćemo samo dati kako je vješta i sposobna u izradi cijele narodne nošnje Pokuplja, što potvrđuje kompletni ručni rad na njenoj unuci Petri.
-Više nikada i nigdje nećemo ići bez svoje zastave, a nakon premijere ovog tjedna u Petrinji, drugi put je opet ovaj mjesec nosimo na Bartolovske susrete u Hrastovicu, kamo smo pozvani i potvrdili dolazak- rekli su nam uigrani, raspjevani, rasplesani, veseli folkloraši iz Bresta Pokupskog.
Zapis: Antun Petračić

Moglo bi vas zanimati

DVD Prnjavor Čuntićki trebao bi biti stožerno društvo: Ali nije, nema dovoljno operativnih vatrogasaca s boravkom na Banovini

Dobrovoljno vatrogasno društvo Prnjavora Čuntićog najudaljenije je od grada Petrinje, i zbog toga bi za …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *