Četvrtak , ožujak 22 2018
Početna / Regional / Konferencija za medije paroha, protojereja-Saša Umićević: Obnovljena zgrada parohijskog doma postala ukras centra Petrinje!

Konferencija za medije paroha, protojereja-Saša Umićević: Obnovljena zgrada parohijskog doma postala ukras centra Petrinje!

Protekle dvije godine trajali su radovi na temeljitoj obnovi parohijskog doma Srpske pravoslavne općine u središtu Petrinje. Ukupne vrijednosti 1, 5 milijun kuna predviđeni radovi su okončani, u povodu čega je paroh, protojerej Saša Umićević na konferenciji za medije izvjestio o učinjenom.
-Budući se objekat kao kulturno dobro iz 18. stoljeća nalazi pod zaštitom Ministarstva kulture RH svi su radovi izvedeni uz odobrenje i stručnu pomoć nadležnog Кonzervatorskog odjela u Sisku.
Obnova je obuhvatila, što se kaže, od temelja do krova. Zamijenili smo krovište, limariju, stolariju, neutralizirali kapilarnu vlagu, sanirali fasadu, izradili toplinsku izolaciju, sanirali fasadu i zamijenili stolariju glavnog portala, te uredili unutrašnje prostorije i poslovni prostor. U međuvremenu, izveli smo građevinske radove u još nekim dodatnim prostorijamaa i u njima otvorili Kulturni centar Svetog Spiridona. U njemu se skupljaju vjernici svih uzrasta u cilju druženja, duhovnog i kulturnog uzdizanja, a za najmlađe smo pokrenuli nastavu pravoslavnog vjeronauka, srpskog, engleskog i njemačkog jezika- navodi S. Umićević.
Realizaciju cjelokupnog projekta financijski su pomogle Eparhija gornjokarlovačka, Grad Petrinja, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvo gospodarstva RH, Ministarstvo kulture RH, Srpsko narodno vijeće Zagreb, Ministarstvo spoljnih poslova Vlade Republike Srbije-Uprava za saradnju sa Srbima u regionu, Crkvena općina u Petrinji,
I Sisačko-moslavačka županija. Radove su izvodili: Iver-stone d.o.o. iz Pokupskog, Stanić gradnja d.o.o. iz Petrinje i Veselčić gradnja d.o.o. iz Zagreba.

-S ovim okončanjem radova, Crkvena općina Petrinja konačno je dobila ne samo potpuno funkcionalan već i reprezentativan objekat, zbog čega se najsrdačnije zahvaljujemo svima koji su molitveno i materijalno podržali ovaj poduhvat. Značaj parohijskog doma, kako za crkvu, tako i za vjerni narod, zaista je nemjerljiv, budući da predstavlja administrativno i duhovno središte cjelokupne parohije petrinjske, kojoj uz grad Petrinju pripada još 55 naseljenih mjesta. Međutim, nije samo Crkvena općina Petrinja dobila ovaj reprezentativan objekat, dobila ga je i Petrinja. Ako se prisjetimo kako je zgrada izgledala do 2015. godine, kada je pored narušenog izgleda predstavljala i opasnost po prolaznike, onda slobodno možemo reći da je danas doživjela transformaciju i postala ukras centra grada.
U toku radova nailazili smo na mnogobrojne probleme, a prvenstveno na one financijske prirode, koje nije bilo lako riješiti. Međutim, dobrotom prijatelja parohije i Crkvene općine, i te smo probleme na kraju, Bogu hvala, uspješno prevladali, zaključio je paroh, protojerej Saša Umićević. (A.P.)

Foto: arhiva Crkvene općine sv. Spiridona i Antun Petračić

Moglo bi vas zanimati

DVD Prnjavor Čuntićki trebao bi biti stožerno društvo: Ali nije, nema dovoljno operativnih vatrogasaca s boravkom na Banovini

Dobrovoljno vatrogasno društvo Prnjavora Čuntićog najudaljenije je od grada Petrinje, i zbog toga bi za …

Jedan komentar

  1. ovo je finacirala republika hrvatska i EU,ok,treba da izgleda normalno ali me zanima da li je obnovi SV.LOVRE dala novce za pomoć republika srbija koju su njena gamad srušila do temelja da su i ciglu odvezli u sela srpska,još dan-danas nema SV.katarine,zanima me da li ovaj saša to želi spomenuti a upoznat je s tim rušenjem iako je bio balavac u to vrijeme,svi se sad prave ludim

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *