KUD Čuntićanka ( i KUU Viduševac) ovaj vikend u južnoj Dalmaciji: U Metkoviću i po Dubrovniku bubnjat će novi bubanj

0

U Metkoviću ( s programom produženim i u Dubrovniku) tijekom ove subote i nedjelje održavaju se glavni sadržaji 34. Smotre folklora „Na Neretvu misećina pala“. Sisačko-moslavačku županiju zastupaju KUU Viduševac i KUD Čuntićanka, čijih 50-tak članova putuje zajedničkim autobusom.
„Čuntićankama“ je ovo značajno gostovanje, njih 20 dobro se pripremilo, pa i opremili: u četvrtak su predsjednica društva i njen suprug Katica i Ivan Radošević od Lovre Šuteja u Dugoj Resi preuzeli iz jablanova drveta napravljen novoizrađeni bubanj, financiran iz Grada Petrinje. To je prvo takvo novo glazbalo u zadnjih stotinu godina u župi sv. Antuna Padovanskog, a „udarat“ će mlada snaga društva Petar Kadečka. Sada u „mirovinu“ odlaze dva amaterska bubnja koje je po sili potreba „u kućnoj radinosti“ od vodovodne plastične cijevi i umjetne kože napravio član društva Antun Lovreković, ujedno svirač usne harmonike. U planovima je nabavka i takve profesionalne harmonike (cingulje, po Banovinski), što su dva osnovna glazbena instrumenta u koreografijama sviranja, plesanja i pjevanja KUD Čuntičanka.
Oni će ove subote u Metkoviću predstaviti svoju zavičajnu tradicijsku baštinu, a na nedjeljnom sakralnom koncertu izvesti dvije stare skladbe. Nedjelju prijepodne provest će u Dubrovniku, uz obilazak Straduna, ali i položiti vijenac i staviti svijeće na spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima iz Gromova. Među tim vitezovima Domovinskog rata na Južnom bojištu svoj život dao je i njihov rođak, susjed, prijatelj i suborac Zvonko Radošević. (A.P.)

Bubnjari KUD Čuntićanka Katica i Ivan Radošević Foto: Antun Petračić Toto

„Na Neretvu misećina pala“
„Na 34. Smotri folklora Na Neretvu misećina pala nastupit će preko 1250 plesača, svirača i pjevača iz 40-ak folklornih društava, koja dolaze iz sedam jadranskih županija, unutrašnjosti Hrvatske te Slovenije i Bosne i Hercegovine.
Program Smotre počeo je u četvrtak otvorenjem izložbe podravskoga kipara naivca Đure Zvonara. Kao i nekoliko prethodnih godina, i ovaj je put u sklopu otvorenja izložbe predstavljeno jedno tradicijsko glazbalo. Naime, dvojica unuka Đure Zvonara svirači su na cimbalu pa je taj instrument, uvršten u nacionalni popis nematerijalne kulturne baštine, predstavljen metkovskoj publici.
Svečano otvorenje smotre je u petak na Trgu kralja Tomislava, nakon čega će početi prva Večer folklornih skupina Dalmacije i gostiju. U subotu će u 10 sati u Gradskom parku biti otvoren Međunarodni sajam poljoprivrednih i ruralnih proizvoda Eko Rural, a od 19:30 sati je druga Večer folklornih skupina Dalmacije i gostiju. Prije toga, od 18:30 na Trgu će se građanima predstaviti nekoliko gostujućih folklornih društava.
Program smotre završava u nedjelju u crkvi sv. Ilije, u kojoj u 20 sati započinje tradicionalni Koncert Marijanskih i hodočasničkih pučkih pjesama. Posebno se izdvajaju nastupi dviju izvornih pjevačkih skupina iz sela Hrvatski Čuntić i Gornji Viduševac u Banovini, koja su u Domovinskome ratu bila potpuno razorena. Poziv na koncert u Matković zahvala je i priznanje Čuntićanima i Viduševćanima što su se vratili u svoja sela, obnovili ih, ponovo okupili i čuvaju tradiciju.
Kao i do sada, Smotra ima disperziju u Dubrovniku, gdje će na Stradunu u subotu i nedjelju od 11 sati nastupati neke folklorne skupine koje će doputovati u Metković.
Od sljedeće godine u planu je da se Smotra proširi na Jadransko-jonsku regiju, premda će i dalje zadržati svoj temeljni karakter – predstavljanje folklornih skupina Dalmacije i ostalih jadranskih županija.
Ovogodišnjoj smotri Na Neretvu misečina pala pokroviteljica je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a pomogli su Ministarstvo kulture RH, Dubrovačko-neretvanska županija i Grad Metković, bez čega Smotre ne bi bilo“. (Preneseno s portala: metković.hr.)

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime