KUD Čuntićanka njeguje tradiciju i čuva običaje Hrvata s Banovine: Malobrojno društvo (samo 22 člana), a prepuno nastupa po Hrvatskoj, u svibnju će u Metković

0

„ Lanjska godina bila nam je jako uspješna, ali i dosta naporna, osobito zbog priprema i sudjelovanja na 51. međunarodnoj smotri folklora, uz izravni prijenos HTV i nastup u televizijskom Dobro jutro Hrvatska. U Zagrebu smo predstavili običajnu tradiciju, pjesme, ples i narodnu nošnju našeg kraja, a još smo gostivali u Majuru, Lukavcu, Martinskoj Vesi, Hrastovici, Slatini Podravskoj i u Petrinji na kobasijadi, večeri folklora i Lovrenčevu. U našoj župi organizirali smo tradicionalne Antunovske susrete folklora“, o programu u 2017. kaže Katica Radošević, predsjednica KUD Čuntićanka iz Hrvatskog Čuntića.
Samo su 22 člana, a ni ove godina neće mirovati: opet će 13. domaćinstvom folklora uveličati župski blagdan sv. Antuna Padovanskog, sudjelovati u Danu sjećanja na egzodus Hrvata iz toga dijela Banovine 13. i 14. srpnja 1991., odazvati se na pozive za gostovanja, a već je sigurno kako će 19. i 20. svibnja provesti u Metkoviću, na Smotri folklornih tradicijskih plesova i crkvenih napjeva. Tamo će izvesti svoje autohtone marijanske napjeve, a putovati zajedno s KUU Viduševac, čiji su predstavnici nazočili godišnjoj izvještajnoj skupštini, uz prijatelje iz sličnih KUD-ova Graberja i Hrastovice, DVD Prnjavora Čuntićkog…
Gost skupštine Vjekoslav Kušan, producent projekta Zrin-green, zahvalio je domaćinima (i pozvao ih opet) na izuzetnu suradnju u provedbi ove manifestacije kojom se „Zrinska gora otvara Hrvatskoj, a Hrvatska dovodi u Zrinsku goru i na Banovinu“ ( priredba za 2018. održat će se zadnje nedjelje u kolovozu).
Unatoč zime i snjegovite Banovine iz Zagreba je „Čuntićankama“ došao folklorist Vid Bagur, stručni suradnik Međunarodne smotre folklora, s obavijesti kako će se 24. veljače u Sisku ponoviti nastupi svih lanjskih sudionika programa Banovine, Pokuplja i Pounja. Pokazao je i odlomke iz svoga dokumentarnog video zapisa sjećanja bake Ane Radošević o zaboravljenom instrumentu bubnju, i izadi replike „ u kućnoj radinosti“ člana ovog KUD-a Antuna Lovrekovića. Za nabavku originalnog i izvornog banovinskog bubnja, ove će godine KUD Čuntićanka kod Sisačko-moslavačke županije konkurirati za namjenskih 5000 kuna, što je prihvaćeno u troškovima godišnjeg finacijskog plana ovog društva. Za bubnjare se već naveliko pripremaju novi mladi naraštajci KUD-a: osmaš Leo Prečanica i srednjoškolac Petar Kadečka.
Tekst i foto: Antun Petračić

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime