Početna / Regional / Kupanje, kartanje, pjesma, ples, objed… 350 penzića Sisačko moslavačke županije na svome danu u Topuskom

Kupanje, kartanje, pjesma, ples, objed… 350 penzića Sisačko moslavačke županije na svome danu u Topuskom

Skupština Sisačko-moslavačke županije za mandata SDP-ove županice Marine Lovrić utemeljila je 1. prosinac Danom starijih osoba i umirovljenika, a ovaj nadnevak prihvatio je i HDZ na čelu sa županom Ivom Žinićem. Dosegnuta je peta godina ove tradicije, a proslava tri zadnja 1. prosinca ustalila se u hotelu Top terme u Topuskom, gdje se i ovogodišnje jednodnevno druženje sastojalo od (besplatnog) prijevoza, kupanja u bazenu i objeda, uz kartanje, pjesmu, ples…
Na ovom zimskom okupljanju redoviti su i članovi Udruženja umirovljenika Grada Petrinje. Sada ih je u Topuskom bilo 13, a najviše sportaša s jesenskih županijskih igri, održanih u Sisku. Ekipa Petrinje u elektronskom pikadu osvojila je visoko drugo mjesto, pa su u Topuskom slavile Ljuba Car, (predsjednica udruge) Rezika Krolo i (tajnica) Ljubica Pavić. Jesenas u Sisku natjecala se i miješana postava kuglača, a na nagradnom izletu u Topuskom boravili Barica Damjanović, Miljenko Mioč i Joso Perković, a zbog slatkih obveza čuvanja unučadi izostale Marijana Vidović i Marija Martan. Nazočili su i dopredsjednik Udruge Josip Gorup, članovi Izvršnog odbora Jelena Petračić, Aleksandar Marković i Antun Petračić ( vaš novinar ujedno i kao predsjednik Nadzornog odbora cijele Matice umirovljenika SMŽ)…
Među Petrinjcima je umirovljenoj vojnoj osobi Luki Maroševiću dolazak u Topusko došao kao iznenadna i neočekivana nagrada, jer se u udrugu učlanio isti tjedan, pa odmah pozvan kao budući stalni iskusni kuglač.
– Ovdje je 350 umirovljenika ili deset posto od ukupno 3500 članova u 14 udruga u Lipovljanima, Novskoj, Jasenovcu, Sunji, Lekeniku, Petrinji, Glini, Dvoru i po dvije u Kutini, Popovači i Sisku. U proljeće održavamo susrete kulturno-umjetničkog stvaralaštvo, u jesen sportske susrete, a 1. prosinca redovito slavimo Dan starijih osoba naše županije. Za ove tri velike masovne i među našom populacijom vrlo popularne manifestacije svake godine troškove namiruje SMŽ- kaže Josip Vrbanac iz Gline, novi predsjednik županijske Matice umirovljenika.
-Umirovljenici nisu teret društva, zaslužuju ovu pozornost, čast i poštovanje za svoj minuli doprinos. Županija im pomaže na razne načine i tako ćemo nastaviti. U pripremi je projekt Zaželi, sa zapošljavanjem osoba starijih od 50 godina, a početkom iduće godine proradit će i novi dom umirovljenika u Glini- najavio je župan Ivo Žinić.
Prvi put na Danu starijih osoba SMŽ sudionici su razveseljeni šaljivim igrokazima: Ljubavni sastanak i Bračno savjetovalište izveli su Marija Troha i Ivan Masnec iz Kazališne amaterske družbe Beskućnici u Kutini.
Višesatni popodnevni ples, pjesma i veselje, do odlaska autobusima iz Topuskog, trajao je uz mladu atraktivnu pjevačicu Jelenu-Leny iz Zagreba.
Reporter: Antun Petračić

Moglo bi vas zanimati

Rekla je: Dođi na večeru ( sarma bez mesa, fancuska salata bez jaja…)

Sreo sam je nedavno na ulici. U prolazu mi je rekla da dođem na večeru. …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *