Subota , ožujak 17 2018
Početna / Regional / Lovrenčevo od ponoći prešlo na Klaru, Jasnu, Ljerku: Noćna proslava kod Dubravka Drndelića-Duke

Lovrenčevo od ponoći prešlo na Klaru, Jasnu, Ljerku: Noćna proslava kod Dubravka Drndelića-Duke

Cijelodnevni 10. kolovoz, blagdan nebeskog zaštitnika sv. Lovre i Dan Grada, ove godine vezan uz zgodni poredak brojeva, 777-obljetnicu dodijele Petrinji kraljevskih povlastica poveljom Hercega Kolomana, kod Dubravka Drndelića- Duke u njegovom Bogdatu samo je priprema za večernju feštu. Tek kada se mrak spusti i vrućina popusti, domaćin prima goste na večeru, uvijek na ovaj dan neprekidno od povratka iz progonstva s oslobođenjem u Oluji.
– Mojim stalnim gostim, a to su uvijek rodbina, dobri prijatelji, stari znanci iz Petrinje i Siska, poznat je protokol: posluženja večere nema za dana, slavimo uz struju i uvijek na istom mjestu, natkrivenoj terasi, kojoj se u slučaju kiše mogu spustiti zaštitne stranice- doznajemo od našeg sinoćnjeg domaćina.
Znali smo za takav Dukin običaj Lovrenčeva i bez najave ( i poziva) banuli u njegovo dvorište dok su gosti tek pristizali. Ponuđeni su najprije i prvenstveno pivom iz boca ili točenog iz automata, što je također specifičnost domaćina.
Tko ne zna treba upamtiti: Duko je petrinjski „kralj“ pive, ljubitelj i štovatelj uvijek one svjetle iz grada s četiri rijeke, nesuđeni prvi predsjednik poslije Domovinskog rata zamišljenog, ali nikada osnovanog Kluba pivopija Petrinje. Zapisnici nekoliko inicijativnih sastanaka i nacrti dokumenta pripravljanih za registraciju, do koje (još) nije došlo, negdje su zametnuti u mojim papirima, zagubljeni u slojevima onog prošlog vremena osobne ljubavi spram istog pića, ali s proizvodnjom u hrvatskoj metropoli. (Pišemo u šiframa, jer pivovare nisu platile reklamu!)
Naravno, Drndelićevi uzvanici imaju po željama i druge vrste tekućina, ali svake godine na 10. kolovoza trebaju računati samo i jedino na – hladnog odojka s ražnja. Tako je od začetaka proslave Lovrenčeva kod njega, uz jednaku pripremu i istu predigru dan ranije.
-Meni je svaki 9. kolovoz kao Badnjak pred Božić. U miru i bez nervoze odojak na ražnju pečem u svojoj pecani, a pritom je riba glavni dnevni obrok, i to jedino rječna iz Kupe, pripremljena na kotlovinu- svakogodišnju naviku uoći blagdana sv. Lovre opisuje Dubravko Drndelić- Duko. Za dan zaštitnika Petrinje na pročelje svoje kuće br. 12 u Kačićevoj ulici ne zaboravlja staviti hrvatski barjak, a tada voli pregledati, posložiti i dotjerati svoju zbirku od stotina-stotina komada pivskih krigli, boca, podmetača, otvarača i sličnih predmeta vezanih uz pivarsku industriju. Kao najnovije eksponate svoje zbirke sinoć nam je pokazao dvije (prazne) stare i suvenirski raritetne boce ovog pića iz Ukrajine. Do idućeg Lovrenčeva vrijedi i dalje stalno otvoren Dukin poziv: prima za popunu svaki neobičan, rijedak i poseban pivski predmet.
Zbog kasnijeg početka kod njega u Bogdatu, sinoćnja večera odužila se poslije ponoći, kada je sv. Lovro već završio, a petak počeo sa sv. Klarom, Jasnom i Ljerkom.
Kao jučer Lovrima i Lovrama tako i danas PS portal imendan čestita ljepšem spolu s tri imena koja se u katoličkom kalendaru spominju 11. kolovoza.
Novinar: Antun Petračić

Moglo bi vas zanimati

Kiša spriječila Šimu Strikomana u Petrinji

A došao lijepo čovjek u Petrinju pripremiti teren, obišao ga, razmislio, nacrtao crte na koje …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *