Magija matematike: Petrinja – mladi matematičari pogodili datume rođenja novinara PS portala

0

Osobno nisam nikad volio matematiku. Svi ti brojevi, računalne operacije, nepoznanice, beskonačni nizovi,fumkcije…. nije to za mene. Ali pročitao sam u jednom uglednom časopisu veliki članak o ljudima koji jednostavno “žive” matematiku. Oni jednostavno tvrde da je matematika svud oko nas i da htjeli ili ne svakodnevno se susrećemo s njom. A ponekad i doslovce naletite na nju. Baš kao ja ovog sunčanog utorka u petrinjskom parku.

Kao prizor iz nekih Đoletovih pjesama o cirkusima, šatrama, mađioničarima, nekim”onim” svjetovima ringišpila i drvenih konjića,postavljen je stol za kojim su sjedili učenici Srednje škole Petrinja sa hrpom papira punih brojeva ispred njih i kartonskih geometrijskih likova. Na stolu velikim slovima piše: Magija matematike, i baš kao u nekoj priči vas neki glas zove da priđete tom stolu.

Dođi – pogodit ćemo ti sto posto tvoj datum i godinu rođenja – reče “stara” matematičarka, profesorica Svjetlana Jakšić koja je dovela svoje učenike koji su se navukli na matematiku da malo prolaznicima i svim zainteresiranima pokažu moć i magiju matematike za koju mnogi (kao ja) nemaju pojma, a sve u sklopu Europskog tjedna u Petrinji.

I tako, ja sam prvi “popušio” foru. Reče mlada cura ispred mene da zamislim broj dana svog rođenja, pa me pita jel taj broj na hrpi papira ispred mene. Pa istu proceduru za mjesec rođenja, a onda bubne kao iz vedra neba da sam rođen tog i tog datuma, te godine. I pogodila je. Magija matematike je dotakla i moj život.

A onda je došao moj kolega Antun Petračić Toto i prošao kroz istu proceduru. I on je ostao zaprepašten činjenicom da su pogodili i njegov datum rođenja. Baš kao neki mađioničari, ovi mladi su ,eto, skužili osobnen podatke novinara PS portala. I još su nam dali papirnate listiće na kojoj je neka vrsta naše osobnosti. Kao neki matematički horoskop.

Ponekad doista čovjek naleti na matematiku doslovce.

M.Šantek

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime