Male ruke vrijedno rade

0

Piše: Miroslav Šantek Cobra

Nekad davno, prije Domovinskog rata u osnovnim školama smo imali predmet koji se zvao Tehnički odgoj na kojem smo učili kako se služiti raznim alatima i izrađivali smo razne predmete od lima ili šperploče. Postojao je i predmet Domaćinstvo na kojem se učilo kuhati, šivati, krojiti – vrlo korisna stvar. A onda su došla potpuno druga vremena.

Danas toga nema u tako masovnom obliku – što je najgore nema ni djece kao nekada, ali u svom tom promašaju naših vrlih političara i “pametnih” glava još uvijek se mogu naći zanimljive stvari i prizori. Postoje Učeničke zadruge u kojima još uvijek ima klinaca koji upijaju znanja i vještine koje im pokazuju njihovi učitelji. Jedan vrlo očigledan i upečatljiv prizor se odigrao ovog petka u središtu Petrinje, u gradskom parku gdje je bila organizirana 30. Smotra učeničkih zadruga Sisačko – moslavačke županije. Na samom početku od skoro tridesetak štandova punih dječjih ručnih radova, naletjeli smo na prizor koji smo jednostavno morali zabilježiti.

Mateo Kalinić i Ivana Lepesić su sjedili za stolom potpuno usredotočeni na ono što pokušavaju uraditi – taj dječak je mjerio i bušio drvenu ploču od koje namjerava na licu mjesta napraviti zidni držač za ključeve, a djevojčica je šivala iglom novčanik. I to su radili vrlo spretno. Oni su članovi Učeničke zadruge “Izvor” iz Oš Budaševo –  Toplovac –  Gušće pored Siska. U toj školi zadruga je napravljena još 1955. pa su je 2002. ponovno obnovili i ove godine su došli na smotru s tri sekcije – malih vezilja, likovnom sekcijom i malih kreativaca. Imaju 340 učenika na velikom prostoru koji pokrivaju u 7 područnih škola, a u Petrinju su došli svoje znanje pokazati učenici petih razreda: uz već spomenute Matea i Ivane, tu su i njihovi prijatelji  Dorotea Gmazel, Klara Balog i Patricia Kenda ,koje su dovele Martina Alapić Breyer voditeljica sekcija i učiteljica njemačkog jezika u pratnji učiteljice Tanje Peronje Begić – voditeljice likovne sekcije.

 

 

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime