Početna / OKO-MICA / Opet na dragom brijegu

Opet na dragom brijegu

Nedavno sam se ugodno iznenadila kada me pozvao Zlatko Žagar da im se ove subote u Viduševcu pridružim i zabilježim slikom i riječju susret naraštaja rođenog 1958. godine. Kako mi tada reče, na tu ga je ideju potaknula stara fotografija njihovog razreda koju mi je netko dao, a objavila sam je na FB. Nekima od madih, čije sam roditelje prepoznala na slici, fotku sam proslijedila u inbox s pitanjem prepoznaju li tu koga svoga…I tako je krenula ova lijepa priča.
U novoj školskoj zgradi danas Područne škole Viduševac, 44 godine od završetka osnovne škole, okupilo se 20-tak nekadašnjih učenika spomenute generacije. Pozivu se rado odazvao i razrednik Živko Barić – dugogodišnji zauzeti učitelj i direktor škole te veliki prijatelj Viduševca. Nakon međusobnog pozdravljanja, kraćeg druženja i zajedničkog slikanja pred školom, okupljeni su ušli na prozivku u razred. Razgledali su stalni postav izložbe fotografija starog Viduševca u predvorju i hodniku gdje posebno mjesto zauzimaju rukometašice. Kako je prošlo mnogo godina od zadnjeg susreta koje su učinile svoje, razrednik je zamolio nazočne da se sami kratko predstave – tko su, gdje su i što rade: Zlatko Žagar, Štefica Mihalić, Mirko Tonković, Zlatko Mihalić, Slavko Kaurić, Stjepan Štrk iz G. Viduševca, Ivan Marjanović, Bara Borić i Stjepan Osojnički iz Velike Soline, Jana Košutić, Mara Milatović i Slavica Milatović iz Šatornje, Slavica Školneković, Stjepan Rom i Ivan Hrkovac iz D.Viduševca, Josip Jelekovac, Ivan Rožanković i Stjepan Popić iz G.Selkovca te Mato Šašo iz Biščanova. Minutom šutnje odali su poštovanje svojim prijateljima iz razreda koji su prerano otišli s ovog svijeta: Milka Žinić, Ivka Šantek, Vlado Radočaj, Stjepan Šašo i Miroslav Pereković. Kao što se iz kratkih predstavljanja moglo čuti, život je ove ljude danas na pragu 60-tih, razbacao svuda – Zagreb, Sisak, Garešnica, Petrinja ali su i dalje, manje ili više vezani za svoj stari zavičaj. Neki su još radno aktivni, neki u mirovini, neki već dugo djedovi i bake…Zanimljivo je da se svi, kao i njihov razrednik, nečim aktivno bave: ovce, pčele, vinograd, voćnjak…I dobro je dok je tako…Slavica Kaurić rođ Milatović se u emotivnom obraćanju prisjetila školskih dana i tragova koje je u životima njihove generacije ostavio Domoivnski rat.
Nakon toga riječ je uzeo razrednik Barić. Ovaj vitalni 74-godišnjak prisjetio se svojih lijepih godina u Viduševcu kad je ovdje radio i živio s obitelji. Da je mnogo godina prošlo, svjedoče krošnje stabala koje je sadio a koje danas zaklanjaju vidik prema glinskoj dolini. Govorio je uređenju školskog igrališta te spomenuo pok. Slavka Milatovića koji je živio u blizini i uvijek se odazivao na akcije pa zbog toga zaslužuje da ga se na neki način sjetimo. Iznenadio je sve s nekoliko pjesama koje je napisao, a tematika im je vezana za Viduševac. Neke je recitirao, a neke i otpjevao „zaradivši“ srdačan pljesak prisutnih.
S viduševačkog brda nekadašnji učenici viduševačke škole su se spustili do „Briona“. Za stolom, uz čašicu pića i bogatu platu nastavio se razgovor i prisjećanje na davne i naizgled zaboravljene dane. Nazdravili su, šalili se, obnavljali uspomene potisnuvši stvarnost ma koliko teška bila u drugi plan…I dok ovo pišem, razmišljam koliko je malo potrebno da se makar nakratko vrati vrijeme djetinjstva i rane mladosti, đačkih klupa, bezazlenih laži, lakoće i bezbrižnosti za koju nismo ni znali koliko vrijedi žureći se odrasti – jedna stara mutna, crno bijela ratnom užasu oteta fotografija, s puno sličnih raščupanih dječjih glava i malo dobre volje…Ostat će ovaj dan, vjerujem, naraštaju viduševačkih učenika dugo u sjećanju…do nekog slijedećeg susreta kad ga život nanese…

Za ps portal Katica Gašljević Tomić

Moglo bi vas zanimati

Kako najbolje uvježbati pjesmu staru 100 godina? Na trampolinu!

Hrastovica je selo pored pored Petrinje u kojem djeluje KUD “Hrastovička gora” koji je nadaleko …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *