Opet na dragom brijegu

0

Nedavno sam se ugodno iznenadila kada me pozvao Zlatko Žagar da im se ove subote u Viduševcu pridružim i zabilježim slikom i riječju susret naraštaja rođenog 1958. godine. Kako mi tada reče, na tu ga je ideju potaknula stara fotografija njihovog razreda koju mi je netko dao, a objavila sam je na FB. Nekima od madih, čije sam roditelje prepoznala na slici, fotku sam proslijedila u inbox s pitanjem prepoznaju li tu koga svoga…I tako je krenula ova lijepa priča.
U novoj školskoj zgradi danas Područne škole Viduševac, 44 godine od završetka osnovne škole, okupilo se 20-tak nekadašnjih učenika spomenute generacije. Pozivu se rado odazvao i razrednik Živko Barić – dugogodišnji zauzeti učitelj i direktor škole te veliki prijatelj Viduševca. Nakon međusobnog pozdravljanja, kraćeg druženja i zajedničkog slikanja pred školom, okupljeni su ušli na prozivku u razred. Razgledali su stalni postav izložbe fotografija starog Viduševca u predvorju i hodniku gdje posebno mjesto zauzimaju rukometašice. Kako je prošlo mnogo godina od zadnjeg susreta koje su učinile svoje, razrednik je zamolio nazočne da se sami kratko predstave – tko su, gdje su i što rade: Zlatko Žagar, Štefica Mihalić, Mirko Tonković, Zlatko Mihalić, Slavko Kaurić, Stjepan Štrk iz G. Viduševca, Ivan Marjanović, Bara Borić i Stjepan Osojnički iz Velike Soline, Jana Košutić, Mara Milatović i Slavica Milatović iz Šatornje, Slavica Školneković, Stjepan Rom i Ivan Hrkovac iz D.Viduševca, Josip Jelekovac, Ivan Rožanković i Stjepan Popić iz G.Selkovca te Mato Šašo iz Biščanova. Minutom šutnje odali su poštovanje svojim prijateljima iz razreda koji su prerano otišli s ovog svijeta: Milka Žinić, Ivka Šantek, Vlado Radočaj, Stjepan Šašo i Miroslav Pereković. Kao što se iz kratkih predstavljanja moglo čuti, život je ove ljude danas na pragu 60-tih, razbacao svuda – Zagreb, Sisak, Garešnica, Petrinja ali su i dalje, manje ili više vezani za svoj stari zavičaj. Neki su još radno aktivni, neki u mirovini, neki već dugo djedovi i bake…Zanimljivo je da se svi, kao i njihov razrednik, nečim aktivno bave: ovce, pčele, vinograd, voćnjak…I dobro je dok je tako…Slavica Kaurić rođ Milatović se u emotivnom obraćanju prisjetila školskih dana i tragova koje je u životima njihove generacije ostavio Domoivnski rat.
Nakon toga riječ je uzeo razrednik Barić. Ovaj vitalni 74-godišnjak prisjetio se svojih lijepih godina u Viduševcu kad je ovdje radio i živio s obitelji. Da je mnogo godina prošlo, svjedoče krošnje stabala koje je sadio a koje danas zaklanjaju vidik prema glinskoj dolini. Govorio je uređenju školskog igrališta te spomenuo pok. Slavka Milatovića koji je živio u blizini i uvijek se odazivao na akcije pa zbog toga zaslužuje da ga se na neki način sjetimo. Iznenadio je sve s nekoliko pjesama koje je napisao, a tematika im je vezana za Viduševac. Neke je recitirao, a neke i otpjevao „zaradivši“ srdačan pljesak prisutnih.
S viduševačkog brda nekadašnji učenici viduševačke škole su se spustili do „Briona“. Za stolom, uz čašicu pića i bogatu platu nastavio se razgovor i prisjećanje na davne i naizgled zaboravljene dane. Nazdravili su, šalili se, obnavljali uspomene potisnuvši stvarnost ma koliko teška bila u drugi plan…I dok ovo pišem, razmišljam koliko je malo potrebno da se makar nakratko vrati vrijeme djetinjstva i rane mladosti, đačkih klupa, bezazlenih laži, lakoće i bezbrižnosti za koju nismo ni znali koliko vrijedi žureći se odrasti – jedna stara mutna, crno bijela ratnom užasu oteta fotografija, s puno sličnih raščupanih dječjih glava i malo dobre volje…Ostat će ovaj dan, vjerujem, naraštaju viduševačkih učenika dugo u sjećanju…do nekog slijedećeg susreta kad ga život nanese…

Za ps portal Katica Gašljević Tomić

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime