Petrinja: Ljudi i dalje dolaze gledati folklor – 19. put zaredom

0

Piše: Miroslav Šantek Cobra

Još tamo krajem prošlog tisućljeća, 1999. u Petrinji je održana 1. večer folklora s namjerom da postane tradicionalna i svakogodišnja. Davno posijano sjeme se dobro uhvatilo i danas, 19. godina nakon te davne večeri Petrinjci još uvijek dođu pogledati što su to folkloraši iz različitih KUD – ova uvježbali i pripremili za njih. Tako je bilo i jučer kad je na Gradskom rukometnom stadionu održana 129. večer folkora. Otvorili su je Milan Herceg iz “FA Petrinjčica”, predsjednica Županijske skupštine SMŽ Ivanka Roksandić i u ime pokrovitelja manifestacije Grada Petrinje i gradonačelnika Darinka Dumbovića folkloraše je pozdravila Valentina Gajšek privremena pročelnica ureda gradonačelnika.

Smotra je okupila više od 200 folkloraša iz Folklornog ansambla “Petrinjčica”, KUD-a „Budičanka“ iz Budičine, HKUD-a „Mošćenica“ iz Mošćenice, KUD-a „Zvuci Banije“ iz Jabukovca, KUD-a „Seljačka sloga“ iz Graberja, KUD-a „Pokupljanka“ iz Bresta Pokupskog i KUD-a „Hrastovička gora“ iz Hrastovice, a kao gosti nastupio je KUD „Kamen“ iz Sirača.Publika je imala priliku uživati u brojnim plesovima gotovo dva sata, a nakon završetka  službenog dijela Večeri folklora, sve posjetitelje zabavljala je grupa Kupska zvona.Treba svakako pspoemnuti i tradicionalno obilan i izvrsno pripremljen grah kojim nakon nastupa folkloraši i gosti nadoknađuju potrošene kalorije,a kojeg su skuhali ajstori kuhari iz petrinjske vojarne.

Komisija je izabrala folkloraše iz KUD Pokupljanka iz Bresta Pokupskog da budu petrinjski predstavnici folklora na Županijskoj smotri.

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime