Početna / Regional / Petrinjci pjevaju Siščanima

Petrinjci pjevaju Siščanima

Ove nedjelje 10. XII. u Sisku počinje Ciklus adventskih večernjih koncerata u Sisačkoj katedrali  – koju organiziraju zajednički Gradska galerija Striegl i Sisačka biskupija. Prvi će Siščanima zapjevati Petrinjci – evo podataka o njima.

Pjevački zbor mladih “Mato Bučar” Petrinja nastao je u lipnju 2014. godine. Zbor okuplja mlade Petrinjce u dobi od 15 do 30 godina te radi na popularizaciji zborskog pjevanja među mladima u Petrinji. PZM “Mato Bučar”sudjelovao je u brojnim gradskim manifestacijama u Petrinji, u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Petrinji, Pučkim otvorenim učilištem Hrvatski dom Petrinja, Gradskom limenom glazbom i dr. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nagradilo je zbor za uspješan rad i odlične rezultate nagradom Oskar znanja (2015. i 2016. godine). Zbor je osvojio dvije srebrne plakete na 58. i 59. glazbenim svečanostima hrvatske mladeži u Varaždinu (2015. i 2016. godine). Također, PZM “Mato Bučar” pobjednik je kategorije B (slobodni program) na 13. natjecanju hrvatskih pjevačkih zborova Zagreb 2016. Na prvom međunarodnom natjecanju zborova Croatia Cantat, u Osijeku 2016. godine, zbor je nagrađen zlatnom plaketom u kategoriji folklorne zborske glazbe i srebrnom plaketom u kategoriji klasične zborske glazbe. Na Festivalu glazbe Zagreb 2016. PZM “Mato Bučar” osvojio je srebrnu diplomu u kategoriji A (zadani program). U svibnju 2017. zbor je sudjelovao na prestižnom Harmonie Festivalu u Lindenholzhausenu (Njemačka) te je nagrađen brončanom plaketom u kategoriji tradicijske glazbe. Također, 2017. godine zbor je preuzeo organizaciju Lipanjskih zvuka. Od siječnja 2016. godine zbor vodi Katarina Mandić, studentica Muzičke akademije u Zagrebu.


Katarina Mandić je studentica treće godine orgulja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesorice Ljerke Očić. Srednju glazbenu školu orgulja pohađala je u glazbenoj školi Vatroslav Lisinski u Zagrebu i uspješno maturirala u klasi profesorice Jasne Šumak Picek. Sudjelovala je na regionalnom natjecanju orgulja 2015. godine i osvojila II. nagradu, a ove godine je osvojila I. nagradu na državnom natjecanju orgulja te je tako dobila i Oskar znanja – nagradu Agencije za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja. Od siječnja 2016. godine vodi Pjevački zbor mladih „Mato Bučar“, s kojim je osvojila brojna priznanja i nagrade na međunarodnim i državnim natjecanjima.

M.Šantek

Moglo bi vas zanimati

Rekla je: Dođi na večeru ( sarma bez mesa, fancuska salata bez jaja…)

Sreo sam je nedavno na ulici. U prolazu mi je rekla da dođem na večeru. …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *