Petrinjsko Martinje na dva mjesta: Veselo kod Petrinjskog martinskog društva i Lovačke udruge Fazan

0

Oni koji su pretjerali s ispijanjem čaša, krigli, kupica i lončića novog krštenog vina, ili ih s previše promila zaustavila policija- danas se liječe od mamurluka i nepromišljenosti koju će platiti novcem. Martinje 2017. je završilo među petrinjskim štovateljima sveca s nadnevkom 11. studenoga, a uz prvu proslavu sv. Martina kod novog vinogradara Pavla Paje Kardaša u Dragotincima,  projurili smo kroz druge dvije skupine slavljenika.
Na žalost, ni na jednom mjestu nismo zatekli krstitelje mošta u vino, bili su brzi, već skinuli odore i priključili se blagovanju s prepunih mesnih pladnjeva.
U Korablji Tišinić u Taborištu sastala se grupa najdugovječnijih štovatelja sv. Martina, ovi „vinogradari petrinjskog vinogorja i njima pridruženi pajdaši, štovatelji lijepe pjesme i plemenite vinove kapljice“ svoje okupljanje regulirali su štatutom, nazvali se Petrinjsko martinsko društvo, a sadašnja generacija nasljeđuje one daleko ranije između dva rata, kada je „biškup“ bio Eduard Gener, naslijedio Vlado Martinović, a od 1995. neprekidno Tomislav Panjan. I sinoć su mu „pomagali“ Hrvoje Tomo Bešlić i Domagoj Bernić, a odazvalo se 30-tak stalnih sudionika raznih zanimanja, struka, zvanja i znanja. Ovogodišnje stoloravnateljske domaćinske i organizatorske obveze preuzeo je Nenad Rešić, naravno, sviralo se i pjevalo, a dogovorilo kako će iduću feštu za Vincekovo u siječnju 2018. pripremiti Zoran Raić, i to u šumarskoj kući u Brezovici.
Sv. Martina redovito obilježavaju i lovci udruge Fazan, a njih 70 stalnih članova i gostiju činili su najbrojnije  slavljenike u Petrinji. Lijepa i sunčana subota bila im je dvostruko naporna: najprije su prijepodne proveli u tradicionalnom lovu (glavom je platilo 17 divljih svinja), a nastavilo feštom u njihovu domu blizu Nove bolnice. Ovdje su po svim pravilima tradicijskog običaja, mlado vino krstili Marijan Mandić i njegovi pomagači Pavle Krpić i Zvonko Orehovac, zabavljalo uz kvartet veselih svirača, a blagovala sarma u količini 400 komada smotuljaka listova iz 20 kg kiselog zelja s 25 kg faširane (samo) veprovine.
Kroz (napore) tri Martinja prošao pivoljubac: Antun Petračić

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime