Pokupska ruža – rukom izvezeni petrinjski ponos

0

U hladu otvorene drvene kućice na imanju Bože Tišinića u Taborištu – Korablji Tišinić, sjedim za stolom i razgovaram sa Sandijem Cenovom, popularnim pjevačem koji se upravo vratio iz Poreča gdje je snimio novi video spot za novi singl “Dobro jutro bivša moja” sa njegovog desetog albuma koji i nosi takav naziv “10”. Zadovoljno je zapalio svoju lulu koju puši već desetak godina, kaže da je novi album vrlo dobrog zabavnog pop zvuka i da ima već dogovorenih nastupa po cijelom regionu. Ja mu rekoh da njegovu glazbu ne slušam, ali da znam da je strastveni sakupljač vinilnih ploča i onda smo se našli na Bruce Springsteenu kojeg obožava kao i ja. Veli i da se sjeća jedne vrlo vatrene i vesele Nove godine koju je dočekao u Petrinji krajem devedesetih u tadašnjem “Kavezu”, a ja mu rekoh da je čovjek koji ga je tada angažirao i držao tu diskoteku danas gradonačelnik Petrinje i da će kroz koji minut doći na ovo mjesto. Razlog njegovog dolaska u Taborište je jedan prekrasan detalj na kragni njegove košulje – rukom izvezena pokupska ruža, stari petrinjski narodni detalj kojeg je ponovno reaktivirala i osmislila mlada Petrinjka Vesna Gabriša.

IMG_5125

Njena majka, također Vesna, potječe iz umjetničke obitelji, a i sama se bavi crtanjem i svojoj 27 – godišnjoj kćeri je prenijela umjetničku crtu, tako da je završila visoke škole i postala Magistrica modnog i grafičkog dizajna, a uskoro će i doktorirati. Sjele su u avion i odletjele u centar modnog svijeta – London, da ispitaju teren i vide ima li tamo mjesta za petrinjsku pokupsku ružu i zadovoljne se vratile kući.

Vesna je prionula marljivo na posao i vrlo ambiciozno i uporno prionula ovom zadatku. Želja joj je bila napraviti funkcionalnu modernu odjeću sa etno elementima i tradicionalnim dodacima, od potpuno prirodnih materijala i ručno izrađenu. Za tako nešto je trebala i profesionalce koji bi joj mogli pomoći pa je tako nakon trotjednog obilaska krojačkih salona ostala vrlo zadovoljna znanjem Petrinjke Andreje Mrmić Validžije,koja se nije bojala izazova,  tako da su njih dvije provele puno vremena detaljno analizirajući svaki detaljčić njihovog odjevnog plana.

IMG_5124

Vesna Gabriša uskoro u Petrinji otvara Udrugu “Pokupska ruža”, a danas na zadnji dan ljeta i sama je bila fotomodel noseći na sebi heklanu vjenčanicu koja može služiti za mnoge druge prigode jer nam je demonstrirala skidanje jednog dijela ove vjenčanice koju mladenka poslije ponoći skine i dalje nastavlja se zabavljati i plesati u ostatku ovog odjevnog predmeta koji na ovoj lijepoj mladoj dami prekrasno izgleda. Na glavi je imala i poculicu – pokrivalo za glavu koje su nekad udane žene stavljale kad bi izlazile u grad.

A onda je došao i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović na čija je vrata Vesna zakucala, iznijela mu svoje ideje koje su se njemu svidjele i sve bi doista moglo završiti sa konačnim otvorenjem petrinjskog etno muzeja, dugo čekane obnove Kuće Jurinec u Brestu koja je idealna lokacija za ovakve stvari i čiju su obnovu sve dosadašnje vlasti obećavale a nijedna ju nije stavila u funkciju. Dumbović veli da grad već sad ima 500 milijuna apliciranih projekata i da očekuje i da taj budući etno muzej zaživi.

Kako god bilo, danas smo bili svjedoci jedne sjajne priče i zadivljujuće energije jedne mlade Petrinjke koja je svoj život poredila očuvanju stare narodne baštine i prestavljanju tih modnih detalja na svojoj hand made odjeći koja bi mogla prošetati i londonskim modnim pistama.

A možda jednom i London dođe u Petrinju.

Iz Taborišta u društvu Sandija Cenova, fana Bruce Springsteena za PS Portal Miroslav Šantek

 

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime