Početna / Regional / Postavljene oznake Grad Petrinja- prijatelj djece: Danas, na sv. Nikolu, u Kaniži otkrivena natpisna ploča s prestižnim statusom za Petrinju

Postavljene oznake Grad Petrinja- prijatelj djece: Danas, na sv. Nikolu, u Kaniži otkrivena natpisna ploča s prestižnim statusom za Petrinju

Grad Petrinja postao je prijatelj djece, jednako kao Sisak i Kutina, u sisačko moslavačkoj župniji, i još sličnog statusa 67 gradova i općina po Hrvatskoj. Posebne jedinstvene ploče s oznakom grada-prijatelja djece postavljene su na sva četiri ulaza u Petrinju: iz pravca Siska u Mošćenici, Hrvatske Kostajnice na kraju Radićeve ulice (Majdanaca), iz Zagreba kod Male Gorice i iz Gline u blizini novog raskrižja sjeverne obilaznice.
Uz ovu ploču u Gupčevoj ulici danas je posebnim programom obilježeno službeno stjecanje prestižnog statusa, za kojeg su pripreme počele javnim forumom još u prosincu 2014. godine, Gradsko vijeće donijelo je odluku 2. ožujka 2015., a osnivan je Koordinacijski odbor za akciju koji je dvije godine ispunjavao sve potrebne uvjeta i obveza iz ovog projekta. Na središnjem državnom koordinacijskom odboru akcije 21. studenoga ove godine u Zagrebu, Grad Petrinja i službeno je proglašen prijateljom djece, a na današnji blagdan sv. Nikole, darivatelja dobre djece, prigodno je otkrivena jedna od pet postavljenih ploča.
Cilje je ovog projekta motoviranje odraslih i djece na ostvarivanju prava i potreba djece, s aktivnostima temeljenih na Konvenciji o pravima djeteta UN, Nacionalne strategije za prava djece u RH od 2014. do 2020. godine i Europske povelje o djelovanju mladih u životu općine i regije Vijeća Europe.
Ističe se: djeca imaju pravo na razvoj u svim vidovima života, nužno im je omogućiti unapređivanje sustava i osiguranje usluga prilagođenih djeci u pet značajnih područja života: u sustavima pravosuđa, zdravstva, socijalne skrbi, obrazovanja i sporta, kulturi i drugim aktivnostima slobodnog vremena.
Pokraj ploče na ulazu u Petrinju iz smjera Gline-Zagreba uz gradske čelnike i članove Koordinacijskog odbora za provedbu akcije i polaznike skupine Kockica iz Dječjeg vrtića Petrinjčica, nazočili su gosti iz Zagreba, a Petrinji čestitali prof. dr.sc. Aida Salihagć-Kadić, predsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske i Središnjeg koordinacijskog odbora akcije Gradovi i općine-prijatelji djece, mr.sc. Katarina Milković, predstavnica Grada Zagreba i članica Središnjeg odbora akcije i prof. dr. sc. Josip Grgurić, član Središnjeg odbora i voditelj Radne skupine za reviziju metodologije akcije.
Zadovoljstvo s dobivanjem statusa i zahvalu na tome izrazio je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović, koji je djeci i odraslima rekao kako smo ovim nazivom dobili veliko priznanje, ali i obveze.
– Grad Petrinja puno skrbi o mladom naraštaju. U obnovu vrtića uloženo je pet milijuna kuna, imamo pet dječjih igrališta, četiri zime djeluje klizalište, koristi se dvorana na Pigiku. Sada smo u Županiji treći grad prijatelj djece, a sada vam obaćajem: u siječnju 2018. potpisat će se natječaj za izgradnju sportske dvorane u Petrinji, a vrtić će dobiti Češko Selo- naglasio je gradonačelnik, i saborski zastupnik, D. Dumbović
U Kaniži su danas pjevala i plesala vrtićka djeca iz Kockica, a odrasli ih nagradili bombonima iz dviju košara punih slatkiša.
Novinar: Antun Petračić

Moglo bi vas zanimati

Rekla je: Dođi na večeru ( sarma bez mesa, fancuska salata bez jaja…)

Sreo sam je nedavno na ulici. U prolazu mi je rekla da dođem na večeru. …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *