Priprema se (idući tjedan) donošenje proračuna za 2018. : Na cijelo popodne i u mrak, otegnula se sjednica Gradskog vijeća Petrinje

1

Gradsko vijeće Petrinje u pripremama je donošenja proračuna za 2018. godinu, a prvi korak učinjen je na jučerašnjoj neprekidnoj desetsatnoj sjednici, započetoj pred podne, a okončanoj u 21 sat. Razmatrali su se prijedlozi programa rada i financiranja više ustanova i projekata koji su sastavnica gradske blagajne, a još slijedi nova sjednica s nastavkom slične rasprave za preostale korisnike proračuna i konačno usvajanje, trebalo bi biti idući tjedan. Jučerašnja sjednica počela je minutom šutnje za generala Slobodana Praljka, prvog predsjednika RH Franju Tuđmana, poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje i sve one koji su dali živote za Republiku Hrvatsku. Tako je minutu sjećanja formulirala predsjednica GV Magdalena Komes, nakon što je Željko Tonković (HDZ) predložio spomen samo za generala Praljka, Nenad Radošević (HNS) dodao i za poginule branitelje, a Svjetlana Lazić (SDP) komentirala da se svaki put dade počast poginulim hrvatskim braniteljima.
Ni jučerašnje Gradsko vijeće nije izravno i službeno prenošene na Internetu, a o razlogu je gradonačelnik Darinko Dumbović pisano izvijestio predsjednicu M. Komes, koja je vijećnicima prenijela da „nismo u mogućnosti izvršiti, jer su u proračunu Grada za 2017. iskorištena sredstva iz stavke medijskog praćenja. U prijedlogu proračuna Grada za 2018. planirana su sredstva za prijenose sjednica GV“.
Ipak, oni koji su željeli, i znali, imali su priliku pratiti dio sjednice izravno na fejsu Mosta-NL Petrinja, jer je iz ruke svojim mobitelom, snimala Luce Gašpar- Šako, na zadnjim lokalnim izborima kandidatkinja za gradonačelnicu, a sada članica Odbora za socijalnu skrb Gradskog vijeća Petrinje i predsjednica Odbora za organizaciju događaja u Mostu NL Sisačko-moslavačke županije. S dvije pozicije iz prvog reda među vijećnicima iz obje skupine koalicija Rad za naš grad i Svi smo mi Petrinja, u javnost je prenijela cijeli aktualni sat i još opširnu raspravu o izvršenju proračuna Grada Petrinje od siječnja do lipnja ove godine. Aktivnost gospođe iz Mosta nije nitko komentirao, osim što je u jednom trenutku gradonačelnik Darinko Dumbović, iznerviran stalnim napadima većinske skupine HDZ, HSP, HSP drAS, HČSP, SDP, HNS i nezavisnog vijećnika zatražio „Nemojte snimati, ovo nije privatna soba“. No, dalje od ovog zahtijeva nije se išlo, Luce Gašpar–Šako svoj je mobitelj ugasila kada je sama odlučila, i onako kako je bez pojašnjenja došla oko 11,30 sati, tako bez riječi i otišla poslije 15 sati.
Vijećenici su puno snage izgubili u početnim točkama dnevnog reda, nakon produženog aktualnog sada, odmah pri razmatranju izvršenja proračuna u prvoj polovici ove godine, koje nije prihvaćeno, jer se odlučivanje raskolilo na tri dijela, svaki s po sedam glasova. Na doradu i raspravu na iduću sjednicu poslan je program dodijele bespovratnih potpora za razvoj poduzetništva, kojim se u 2018. godini iz ukupno tri milijuna kuna predlaže pomaganje Grada s 3000 kuna mjesečno svako novootvoreno radno mjesto.
Produžena rasprava vođena je i glede prodaje u 2018. poslovnih prostora Grada Petrinje, a od ponuđene četiri nekretnine odobren je mogući „odlazak“ samo skućenog kioska u Šenoinoj ulici (12,5 m2), dok je za ostanak u vlasništvu Grada (i nadalje ) kompleks od 5965 m2 Stolarije u Srnakovoj ulici, lokal u Staroj robnoj kući u Nazorovoj ulici ( 389 m2) i zgrada odmarališta u Punatu na Krku (korisne površine 234 m2, bruto površine 355 m2).
Od 21 vijećnika na početku sjednice, satovi trajanja, uz nekoliko prekida za usuglašavanje mišljenja i pri tome brzu okrijepu samo s crnom kavom i vodom, prorijedli su klupe, pa je po dubokom mraku pri samom kraju, ostalo njih 14, 15, a na trenutke čak i 12, zadnji glas za potrebit kvorum. U desetom satu zasjedanja ekspresno brzo, jednoglasno i složno, izglasani su programi za izradu projektne dokumentacije iz paketa Interventnog plana pet gradova, u kojem su uz Petrinju zajedno Vukovar, Beli Manastir ( s Dardom), Knin i Benkovac.
S dnevnim redu od 25 točaka sinoć je Gradsko vijeće završilo prihvaćanjem programa rada i financiiranja u 2018. godini Vijeća Bošnjačke i Srpske nacionalne manjine Grada Petrinje.
Neslužbeno, nova sjednica vezana uz konačno donošenje proračuna planirana je iduću srijedu.
Novinar: Antun Petračić

1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime