Proslava ljetnog Jantolova u Dvorišću

0

U nedjelju 18. lipnja u Dvorišću kod kapele sv. Antuna u 11,00 sati održana je sv. misa koju je s domaćim župnikom vlč. Marijanom Štinglom služio biskup sisački mons Vlado Košić. U propovijedi mons. Košić je govorio o sv. Antunu Padovanskom kao jednom od najpoznatijih i najomiljenijih svetaca u svijetu i kod nas. Posebno slovi kao zaštitnik djece. Naglasio je potrebu da se naš narod i danas moli i utječe ovom svecu jer su potrebe doista velike: od potrebe demografske obnove i prijetnje izumiranja do razvoja u dobrom smjeru. Spomenuo je velika razaranja tijekom Domovinskog rata na Banovini kada porušena je 21 crkva i 85 drugih sakralnih objekata. Misno slavlje su pjesmom uveličali članovi KUU „Viduševac“. Među mnoštvom vjerničkog naroda posebno su se svojom ljepotom isticale djevojke i mlade u bogato izvezenim narodnim nošnjama.
Kako je prošlo 350 godina od izgradnje prve kapele na ovom brdu i spomena imena sela, obilježen je i taj jubilej. Također, uskoro se navršava i 20 godina od obnove kapele koja je bila znatno oštećena u Domovinskom ratu. Sv. misi su nazočili župan Sisačko moslavačke županije Ivo Žinić, gradonačelnik grada Gline Stjepan Kostanjević sa suradnicima, pripadnici DVD-a te mnogi mještani Dvorišća i drugih sela glinskog kraja.
Kapela sv. Antuna je filijala župe Viduševac s dugom poviješću. Prva kapela bila je drvena i sagrađena oko 1663. na vrh brda iznad sela. Stara predaja kaže da su drvenu građu mještani prikupili i složili na početku sela gdje je trebala započeti gradnja. Preko noći, neka je nepoznata sila prenijela tu građu na brdo iznad sela pa je kapela tu i sagrađena. Oko kapele je bilo groblje gdje su sahranjivani žitelji Dvorišća, Hađera, Male Soline i Jama.
Nova kapela sagrađena je 1743. ali je nekoliko puta pregrađivana i obnavljana. U njoj se 1771. godine spominju se tri oltara: sv. Antuna, sv. Roka i sv. Valentina. Krajem 19.st, kapela je obnovljena, a iza kapele sagrađen je čardak za potrebe župnika i župljana «gdje mogu slobodno počinuti i ogrijati se». Obnovljenu kapelu blagoslovio je na blagdan Svih Svetih glinski župnik Pavao Leber.
Za salijevanje topovskih cijevi u I. svjetskom ratu iz kapele su uzeta obadva zvona. Nova su nabavljena i postavljena u tornjić 1922. i 1924. Godine 1929. izgrađen je «solidan zvonik», a kapela je proširena. U II. svj. ratu kapela je oštećena jednom njemačkom granatoma, a šteta nije bila velika.
Kapela je tijekom godina obnavljana i popravljana izvana i iznutra više puta. Temeljita obnova planirana je za ljeto 1991. godine, ali je to spriječio početak rata i okupacija. U Domovinskom ratu znatno je oštećena topničkim projektilima, a tijekom okupacije uništeno je ono malo inventara koji je u unutrašnjosti ostao. Obnova je započela u jesen 1996., a završena 1997. godine kada je 28. lipnja kapela svečano blagoslovljena.
Za ovu je kapelu od davnina je vezana tradicija proštenjarstva za blagdane sv. Antuna Pustinjaka , sv. Valentina, sv. Antuna Padovanskog i sv. Roka . Godine 1988. u provali je ukradena zavjetna slika sv. Valentina koja do danas nije pronađena. Taj se običaj zagovora (zavjetovanja) i darovanja održao do danas.
Ove su godine Dvorišćani povodom jubileja svoje kapele i sela pripremili bogato slavlje. Uz pomoć Sisačko moslavačke županije kao pokrovitelja, grada Gline i mnogih poduzeća i Hrvatske vojske iskrčili su prilaznu cestu i uredili prostor oko crkve te pripremili domjenak za sve koji su došli na brdo sv. Jantola. Svima koji su na bilo koji način pomogli da se ova lijepa svečanost dogodi zahvalio se vlč. Marijan Štingl.
Doista, ima li u onoj spomenutoj legendi koja se prenosi s koljena na koljeno i tračak istine, jasno je zašto je nepoznata sila presložila građu na ovo mjesto. Odavde puca pogled na čitavu okolicu, pogled koji krijepi dušu i oduzima dah… Svratite zato, odmorite se u hladu starih tajnovitih, mirisnih lipa jer sv. Jantol vas uvijek čeka…

Tekst i slike: Katica Gašljević Tomić

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime