Psihodelija Luke Sisak: Dogodila se nezaboravna stvar – Moreška pored Kupe

0

Piše: Miroslav Šantek Cobra

Moreška je stara viteška igra s mačevima za koju se vjeruje da su je još tamo oko 12 stoljeća na Mediteran donijeli Španjolci, vremenom je potpuno nestala, osim na Korčuli – tamo se duboko ukorijenila i postala pravi zaštitni znak Korčule i svakako dobar turistički proizvod i čisti biznis.

Često ta ekipa s mačevima u rukama krene i kopnenim putevima, ali sasvim sigurno nisu mogli ni zamisliti da će svoje znanje i vještinu prezentirati u svibanjskoj noći pored Kupe, u krugu Luke Sisak koja svakako pamti puno bolje i bogatije dane od ovih koje sada proživljava. Ovdje biznisa i turističkog proizvoda nema, prostor je depresivan i neiskorišten, ali nekih naznaka za kratke bljeskove života ipak ima. Ima ljudi koji su shvatili da je ovaj industrijski okoliš  vrlo “in” u svijetu kulture i glazbe i da uz adekvatnu rasvjetu i ozvučenje može se pretvoriti u vrlo atraktivan prostor za koncerte i slična događanja. Prije par godina bili smo svjedoci jednog takvog vrlo posjećenog događaja gdje su svirali mnogi bendovi, a sinoć je ova luka vidjela cijeli igrokaz kostimiranih ratnika s mačevima u rukama – naime, vjerovali ili ne u ovom industrijskom okruženju izvedena je Moreška u rock verziji, nazvana Živi – rasti – cvjetaj i to pred publikom koje je bilo u pristojnom broju i koja će sigurno dugo pamtiti ovu večer.

Nestvaran ambijent Luke Sisak. Foto: Miroslav Šantek

Inače, kao i mnoge druge frke i ovdje se radi o – ženi. Ukrali momci curu, pa ovi drugi došli po nju, posvađali se i kako to već biva od Španjolske do Balkana isukali čakije, noževe ili mačeve – ista stvar i središe problem. Oteta žena je vraćena.

A sama glazbena podloga je vrlo moćna i vrlo netipična za naše krajeve – i to puno šire od Siska ili Hrvatske. Tri dečka s fuziranim basom, bubnjevima i klavijaturama stvaraju nevjerojatno dobru podlogu pod betonskim zdanjem obasjanim plavim i žutim reflektorima, Kupom koja se mreška na mjesečini, velikom željeznom dizalicom, dimom cigareta i mirisom piva publike – dovoljno je reći da ova čista psihodelija vuče korijene iz onog britanskog “KUD – a” koji se nazvao Pink Floyd. Ovi dečki koji su se nazvali Rolin Humes jako dobro crpe vodu s tog izvora. I sami Floydi da se skupe i vide ovu veliku dizalicu i ovaj prostor vrlo je moguće da bi i sami zasvirali na ovom mjestu. Ambijent je potpuno u njihovom stilu.

 

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime