Početna / Regional / S tiskovne konferencije u Zagrebu: Radovi na energetskoj obnovi zgrade Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – Odsjek u Petrinji kreću u svibnju 2018.!

S tiskovne konferencije u Zagrebu: Radovi na energetskoj obnovi zgrade Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – Odsjek u Petrinji kreću u svibnju 2018.!

 

Na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održana je konferencija za tisak na temu
”Energetska obnova zgrade Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – Odsjek u Petrinji
na adresi Trg Matice hrvatske 12, Petrinja”. Nazočni su bili Rektor Sveučilišta u Zagrebu- prof.dr.sc. Damir Boras, dekan Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Ivan Prskalo te prodekan za poslovanje, studij i studente izvan sjedišta Fakulteta-(Odsjek Petrinja) doc.dr.sc. Marko Badrić.
Dekan Učiteljskog fakulteta prof.dr.sc. Ivan Prskao napomenuo je da se Fakultet prijavio na javni poziv Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja ”Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja”. Nakon pregledane dokumentacije i odobrenja o strane nadležnih tijela, fakultet je 6.studenog 2017. potpisao Ugovor s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja kao posredničkim tijelom 1 i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao posredničkim tijelom 2. Ovaj projekt sufinancira se Sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i Kohezija“ (OPKK). Ukupna vrijednost Projekta određuje se na 3.721.213,99 kuna dok se ukupni prihvatljivi troškovi određuju na 3.684.785,11 kuna. Bespovratna sredstva dodijeljena su u iznosu od 2.260.535,89 kuna što predstavlja 61,35 % ukupno prihvatljivih troškova. Svrha ovog projekta je provedba mjera energetske obnove i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora u kojima javne ustanove obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja koje će rezultirati smanjenjem potrošnje energije za grijanje/hlađenje kroz integrirani pristup te se upravo Učiteljski fakultet odlučio za ovakav projekt s ciljem smanjenja troškova za energiju i smanjivanje onečišćujućih tvari (CO2). Na kraju je dekan Prskalo zahvalio rektoru Borasu na svrsishodnoj pomoći Sveučilišta u realizaciji ovog projekta.
Rektor Boras napomenuo je da Učiteljski fakultet je jedina sastavnica Sveučilišta u Zagrebu kojoj je odobren ovakav projekt te da je prema dostupnim informacijama još samo 3 fakulteta u Republici Hrvatskoj dobilo sufinaciranje ovakvog projekta. Sveučilište u Zagrebu podržava korištenje mjera energetske učinkovitosti i ponosno je na Učiteljski fakultet koji se odlučio na sudjelovanje u ovakovom projektu. Sveučilište poziva sve sastavnice da u slijedećim pozivima aplicira na projekte ovakve vrste s ciljem smanjivanja troškova za energiju kao i ukupnim poboljašnjem studentskog standarda jer kvaliteta studiranja svakako ovisi i o kvaliteti prostora u kojoj se nastavni proces odvija. Sveučilište u Zagrebu pomoći će Učiteljskom fakultetu u sufinanciranju preostalog dijela troškova. Rektor na kraju zahvaljuje na pomoći gradu Petrinji i Sisačko moslavačkoj županiji.
Prodekan Badrić prije svega se zahvalio rektoru Borasu na podršci i pomoći pri prijavi na ovaj projekt. Isto tako, zahvalio je gradonačelniku grada Petrinje Darinku Dumbović i županu Sisačko moslavačke županije Ivi Žiniću koji su pristali financijski pomoći Učiteljskom fakultetu u realizaciji ovog projekta. Projekt je formalno započeo krajem 2015. kada su krenule pripreme prikupljanja potrebne dokumentacije te je u 2016. započeta izrada projekta energetske obnove. Sredinom 2017. dobili smo obavijest o prihvaćanju našeg projekta. Ukupno trajanje projekta je 18 mjeseci od dana potpisivanja ugovora. Početak radova planiran je za svibanj 2018. dok se kraj radova i završetak projekta planira do kraja prosinca 2018. Zgrada se nalazi u energetskom razredu E te se planiraju izvesti 3 građevinske mjere: 1) Toplinska izolacija vanjskih zidova; 2) zamjena vanjske stolarije; 3) toplinska izolacija stropa prema negrijanom tavanu i svi pripadajući radovi vezani uz ove mjere. Provedbom ovih mjera planira se ušteda u potrošnji energije 52,67% kao i prijelaz u energetski razred C.
Na Odsjeku u Petrinji studira gotovo 500 studenata iz različitih dijelova Republike Hrvatske pa stoga cilj projekta nije samo obnova zgrade već i poboljašnje kvalitete studiranja kao i općeg zadovoljstva studenata na Odsjeku u Petrinji, ali i podizanje kvalitete života mladih na području grada Petrinje i čitave Sisačko moslavačke županije.

M.Šantek

 

 

Moglo bi vas zanimati

Rekla je: Dođi na večeru ( sarma bez mesa, fancuska salata bez jaja…)

Sreo sam je nedavno na ulici. U prolazu mi je rekla da dođem na večeru. …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *