Subota , ožujak 17 2018
Početna / Regional / Sa sinoćnjeg (razjedinjenog) izvanrednog Gradskog vijeća Petrinje: Javna tribina za građane o vodovodu i kanalizaciji održat će se kroz 30 dana

Sa sinoćnjeg (razjedinjenog) izvanrednog Gradskog vijeća Petrinje: Javna tribina za građane o vodovodu i kanalizaciji održat će se kroz 30 dana

Na jučerašnjoj popodne započetoj, pa otegnutoj sinoć u noć, 5. (izvanrednoj) sjednici Gradskog vijeća Petrinje samo s jednom točkom dnevnog reda: Informacija o tijeku izvođenja radova na poboljšanju vodno-komunalne infrastrukture-aglomeracija Petrinja, tematska rasprava pretvorila se u političko prepucavanje i stranačko nesuglasje s odlukom samo jednog dijela vijećnika. Klub HDZ uspio je u namjeri da se o sadašnjim radovima na vodovodu i kanalizaciji po Petrinji i okolici održi javna tribina građana s detaljnjim izvješćem što se, do kada i kako misli dogotoviti sadašnji „nered“ po gradilištima i nemoguće stanje i izgled ulica, prometnica, nogostupa…
Za organiziranje ove tribine unutar idućih 30 dana zadužena je gradska tvrtka Privreda, kao investitor velikog zahvata, a takvu odluku izglasovali su samo vijećnici HDZ, Mosta, HSP, HSPdrAS, SDP, HNS i nezavini, dok su vijećnici iz koalicije Rad za naš grad uoći glasovanja izašli iz dvorane i više se nisu vratili. Vođe te skupine gradonačelnik Darinko Dumbović prozvao je protivnike kako tribinom žele javni linč, iz ove koalicije nezavisni vijećnik Anto Tadić, u obrazloženju traženja stanke, rekao je kako su tijekom prethodna tri sata dobivene sve informacije od predstavnika izvoditelja radova i nadzora,zbog čega smatra kako nema potrebe za javnom trbinom, za “koju ni vi kao predlagatelji iz Kluba HDZ niste zainteresirani jer vas nema u vijećnici, i vaši su vijećnici otišli sa sjednice“ ustvrdio je A. Tadić. Ovom navodu se usprotivila predsjednica Gradskog vijeća Magdalena Komes, predsjednik Kuba HDZ Mihael Jurić zatražio stanku i telefonom pozivao odsutne vijećnike, a u čekanju na njihov dolazak petero HDZ-ovaca održalo izvanrednu konferenciju za novinare.
-Želimo jasno reći, poručiti, da se ovdje radi o opetovanom opstruiranju rada Gradskog vijeća od strane gradonačelnika Dumbovića i vijećnika koalicije „Rad za naš grad“. Ponovno su napustili sjednicu Gradskog vijeća i svojim izlaskom ugrozili kvorum i mogućnost donošenja odluke o tribini na kojoj bi se građani puno bolje i kvalitetnije upoznali s načinom, tijekom i rokovima rekonstrukcije vodoopskrbe i odvodnje u gradu Petrinji. Na današnjoj tematskoj sjednici htjeli smo se se upoznati s problematikom izvođenja radova, jer vidimo da u gradu postoje problemi, moramo pozivati izvođače radove na odgovornost prema našim građanima i prema samom Gradu. Zato smo htjeli organizirati javnu tribinu u Hrvatskom domu na kojoj bi se pojavili svi oni koji su uključeni u ovaj projekt, vrlo bitan za grad Petrinju. Ovo nije nikakav poziv na linč- rekao je Mihael Jurić.

HDZ i partneri uspjeli su “navući” potrebni kvorum, a u glavnom formuliranju zaključka prihvaćen je prijedlog Peje Trgovčevića (HSP) da se tribina održi bez predstavnika izvoditelja radova i ostalih uključenih izvana, nego samo uz tim iz investitora Privrede. Za taj prijedlog glasovalo je 13 vijećnika.
Tako je završila izvanredna sjednica, na kraju razjedinjenog Gradskog vijeća, čiji su članovi u punom sastavu prethodna tri i pol sata, pitali i dobivali odgovore od najodgornijih osoba iz tvrtki i koperanata koje ugrađuju cijevi za vodovod i odvodnju po Petrinji. Ovo je europski projekt vrijedan 431 milijun kuna, od kojih je nepovratnih 344, s udjelom RH 244 milijuna i obvezom Grada Petrinje od 16 milijuna kuna otplatom kroz deset godina.
Za dovršenje aglomeracije rok je konac kolovoza 2018. i izvoditelji uvjeravaju kako će ga do tada ostvariti, tvrde kako među njima postoji povezanost i usklađenost, a 40 otvorenih gradilišta po terenu opravdavaju dinamikom posla i uspješnosti dovršenja.
A upravo takva rascjepkanost, raskopanost, nedovršenost dionica, prašina ljetos, blato i udarne rupe sada u jesen i sve ostalo vezano uz takvo stanje, najviše iritira Petrinjce. Oni posebno nezadovoljni, ogorčeni, oštećeni, zakinuti i slično, svoje osobne probleme, mišljenja i pritužbe mogu iznijeti izvoditeljima radova na adresi Voćarska br. 11. ili u uredu Jedinice za provedbu projekta u Hanžekovoj ulici.
Stručnjake iz ove JPP, sinoćnjom odlukom izvanredne sjednice Gradskog vijeća, svaki građanin na javnoj tribini kroz mjesec dana imat će prigodu izravno pitati o svemu iz Projekta poboljšanja vodno komunalne infrastrukture- aglomeracija Petrinja.

Antun Petračić

Cijeli snimak sjednice možete pogledati ovdje:

 

 

 

 

Moglo bi vas zanimati

Kiša spriječila Šimu Strikomana u Petrinji

A došao lijepo čovjek u Petrinju pripremiti teren, obišao ga, razmislio, nacrtao crte na koje …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *