Skrivena mjesta: Petrinja – Potrebno je veliko srce da uči male glave

0

Nedjelja je. Predvečer. Kiša, pa sunce – pravo proljeće. Oko petrinjske OŠ Dragutina Tadijanovića nema klinaca ni njihovih zvonkih glasića, ali ujutro će ovo mjesto ponovno vrvjeti malim glavama. Doduše, sve ih je manje i manje, ali vjerojatno se ova škola nikad neće zatvoriti. Bar se nadamo.

Ona živi u sjećanju svih njenih nekadašnjih učenika kojii su bili okupljeni pod himnom koju je napisala Barbara Judaš – “Mi smo đaci Siđine škole” – po nekadašnjem narodnom heroju Ivanu Rukavini – Siđi, čija bista još uvijek stoji ispred škole u Mošćenici, a gdje je završio “naš” Siđo – pitaj boga. Bio čovjek partizan – pa ga maknulo. A za broncu se dobije dobra lova kod otkupljivača sirovina.

Sunce zalazi iza školskog voćnjaka. Foto: M.Šantek

Ove svibanjske nedjelje oko škole nema puno ljudi. Samo rekreativci – igrači malog nogometa koji se druže u školskoj sportskoj dvorani i neki čovjek koji je prošetao svog crnog psa. I ja, koji sam  iz nedokučivih, valjda sentimentalnih razloga s fotoaparatom u rukama prošetao pored nje. Pored staza svog djetinjstva. I tako, put me nanio pored “malog trakta”, zavirio sam unutra kroz prozor (naslovna fotografija priče), prošetao dalje i ugledao otvoren prostor, otvorena vrata u ogradom omeđen školski voćnjak na kojem su se već dobrano uhvatila stabla kruške. I u tom velikom, smirujućem zelenilu okruženom mnogobrojnim školskim prozorima smjestila se velika drvena, prekrasna sjenica. I na njoj dječjom rukom napisano: Potrebno je veliko srce da uči male glave. Vrlo primamljivo mjesto za sjesti i uživati u samoći i zelenilu. Napravljena je prije nekoliko godina, a svakako treba spomenuti da je ova škola i njen vrt i okoliš proglašen kao najljepši u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj 2014. To stvarno ne može baš svako. I Siđo, baš kao i danas Tadija, bili bi ponosni na svoje đake.

Sunce polako zalazi u svoj psihodelični smiraj jarkih boja, a ova sjenica liječi živce. Bar na kratko.

M.Šantek

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime