Početna / Regional / Svečanost uz Dan Hrvatskog doma Petrinja : Ivan Rizmaul večeras predstavlja „Između Kupe i Une“, svoju desetu knjigu

Svečanost uz Dan Hrvatskog doma Petrinja : Ivan Rizmaul večeras predstavlja „Između Kupe i Une“, svoju desetu knjigu

U paketima od po 10 komada u uredu Milana Hercega, ravnatelja Pučkog otvorenog učilišta Hrvatskog doma Petrinje od jutros složeno 200 knjiga „Između Kupe i Une“ (od ukupno 500 primjeraka) čeka večerašnje predstavljanje (utorak, 19 sati, mala dvorana). Za svoje ovotjedne dane, gradska ustanova Hrvatski dom izdavač je najnovije knjige petrinjskog istraživaća i opisivača povijesti, umirovljenog prosvjetnog djelatnika Ivana Rizmaula. Danas rano prijepodne bili smo s njim zbog najave večerašnjeg događanja.
– Ovo je moja deseta knjiga, a na 326 stranica sa 121 fotografijom, najstarija je iz 1867. godine, opisujem raznovrsnosti našeg rodnog kraja, Banske Krajine, Banije, Banovine, između rijeka Kupe i Une, kakav je i naslov izdanja. Knjiga je podijeljena u četiri dijela: Glinske priče, Legende našeg kraja, Suze sv. Lovre i Zavičaju u pohode, a u njoj je i rječnik lokalnih, arhaičnih i stranih pohrvaćenih riječi i izraza koji se pojavljuju u tekstovima-kaže autor.
Za večerašnje predstavljanje već se odlučio iznijeti porijeklo imena Dvora, tragediju Zrina, autorstvo službene petrinjske zastave i druge zanimljivosti iz zanimljivog štiva u tvrdo ukoričenoj knjizi, kojoj je cijena 100 kuna.
Uz vodstvo umirovljene novinarke Marele Morić u predstavljanju će sudjelovati recenzentica Katica Gašljević Tomić ( zbog toga sutra očekujte širi osvrt naše stručne novinarke) i ravnatelj Hrvatskog doma Milan Herceg, a prigodnim programom popratiti Rizmaulov učenik, prof. glazbe Karlo Ivančić i tamburaši Folklornog ansambla Petrinjčica, izvođenjem lokalnih i božićnih napjeva, jer „ovotjedna sv. Kata uvod je u Božić“ veli I. Rizmaul.
Nakon „Između Kupe i Une“ ovaj nadasve aktivan, uporan, temeljit i u planovima neumorni Petrinjac već je u mislima o monografiji šest sela iz bazena Maje i okolice, kod Gline.
Antun Petračić

Moglo bi vas zanimati

Rekla je: Dođi na večeru ( sarma bez mesa, fancuska salata bez jaja…)

Sreo sam je nedavno na ulici. U prolazu mi je rekla da dođem na večeru. …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *