Tenk u selu

2

Nije đavo u selu, već je tenk. Ali ovaj tenk je napravio više zla od tog imaginarnog vraga. U jesen 1991. u tijeku Domovinskog rata odlučiše srpske paravojne snage napasti Novo Selo Glinsko – prvo selo u glinskoj općini kad izađete iz petrinjske općine, selo koje dodiruje Graberje i koje je naseljeno u potpunosti hrvatskim življem.

I tako iz smjera Luščana jedan tenk, model T-34, glavnom cestom je krenuo u napad na Novo Selo Glinsko pucajući i praćen pješadijom potpuno uvjerenom da će bez problema zauzeti ovo naselje koje su branili malobrojni i nemjerljivo lošije naoružani stanovnici. Ali prevarili su se. Tenk je naletio na protutenkovsku minu, oštetio gusjenice i zauvijek ostao na tom mjestu. Ali nije prestajao raditi zla. Služio je nakon okupacije sela i strašnih zločina što ga ovdje učiniše srpske paravojne snage kao nepomični top koji je godinama pucao na položaje hrvatskih braitelja –  čak do Lasinje.

IMG_6700

Tek nakon Oluje zauvijek prestaje sijanje zla ovog komada željeza kojeg stanovnici Novog Sela Glinskog odlučiše sačuvati kao podsjetnik na te dane. I uz velike napore i snage dvije teške dizalice podigoše tenk i odvezoše ga na jednu malu livadicu usred sela, tik pored autobusnog stajališta i obilježja masovne grobnice i tu ga postaviše kao gorku uspomenu ali i sjećanje na pobjedu nad tim zlom.

Naravno, odmah dođoše oni koji u njemu vidješe samo laku zaradu, pa počeše s njega otkidati komade i piliti ga s namjerom prodaje u staro željezo. Malobrojno stanovništvo koje je poslije rata ostalo živjeti ovdje tako se moralo ponovno boriti sa sakupljačima željeza i pisati vojnom zapovjedništvu u Karlovac da im poklone taj tenk u smislu obilježja na Domovinski rat, a hrvatske vojne snage su im udovoljile na njihov zahtjev.

IMG_6693

I tako, na zimskom vjetru , penjem se na ovo željezno zdanje kroz koje taj isti vjetar huči. Zavlači se kroz mnogobrojne rupe i ulaze u unutrašnjost gdje su nekad sjedili likovi koji su sijali smrt iz ovog velikog željeznog predmeta. Njegova cijev je zarđala i nikad više neće ispaliti nijedan projektil, nijednu granatu. I bolje. Skačem sa tenka, ulazim u Renaulta i vidim u retrovizoru kako me prati njegova topovska cijev. Sve dok nisam zamakao iza prvog zavoja i zauvijek nestao iz njegovog vidokruga.

Ovo je priča koju nitko ne zna. Samo ovdašnji ljudi, oni koji su na svojoj koži osjetili zlo i nevolju koje je donio taj željezni predmet. Svi znaju za onaj tenk kod Brijuna kraj Gline, tenk kraj kojeg svi zastaju i rade fotografije za uspomenu, popiju piće, natoče benzin, pojedu nešto i nastave dalje.

Za ovaj stari tenk u Novom Selu Glinskom nitko ne zna.

A postoji.

Za PS Portal sa kupole starog tenka u Novom Selu Glinskom Miroslav Šantek

IMG_6679

2 KOMENTARI

Komentiraj

Napišite komentar!
Ovdje unesite svoje ime